Krutgumman Siv, 83, stoppade farlig rånare – med kung fu: ”Det kom bara reflexartat”

Att hålla igång trots att man blivit lite äldre är inte bara bra för hälsan – det kan även rädda en ur knipa.

När Siv Nordstrand, 83, var i Paris så dök det upp en rånare framför henne, men tack vare att hon tränat kung fu lyckades hon avvärja rånaren.
– Jag gjorde ”kilen” mot honom, då släppte han taget och försvann, säger Siv till Expressen.

Det var för ett drygt år sedan som Siv Nordstrand, 83 år från Uppsala, såg ett program om att det skulle startas kung fu-träning och hon anmälde sig utan att blinka.

”Jag har en mental beredskap”

Kung fu-träningen visade sig vara både givande och rolig så nu tränar Siv dagligen, det berättade hon när hon medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon.
Sivs kunskaper inom kung fu har även visat sig användbar i vardagen – hon lyckades nämligen stoppa en rånare med hjälp av kung fu.

Bildkälla: TV4

”Bra avslutning på resan”

Det var när Siv besökte Paris tillsammans med en kompis som rånaren dök upp framför Siv på tågstationen och sträckte ut armarna mot hennes halsband. Då använde sig Siv av kung fu-kunskaperna och slog snabbt bort mannens armar.
– Jag tänkte ”jag känner inte honom, det här är en helt obekant person.” Så jag gjorde ”kilen” mot honom, då släppte han taget och försvann, säger Siv till Expressen.

Strax därpå kom två vakter fram till Siv för att få reda på hur allt gått till.
– Då sa jag ”det var kung fu som räddade mig”, och då log de för kung fu kände de igen. Så det blev en tillräckligt bra avslutning på resan i alla fall, säger Siv till Expressen.

”Det är bra för kvinnor”

Siv uppmanar nu fler att träna kung fu.
– Det är bra för kvinnor och det är ingen styrketräning, så man behöver inte några extra muskler. Det handlar om fokus och att veta vilka rörelser man kan göra, om man inte hinner fly förstås, säger Siv till Expressen.

Här nedanför kan du se Sivs medverkan i Nyhetsmorgon.

Vilken krutgumma Siv är – tryck på dela-knappen för att hylla hennes otroliga mod!