Läkarens viktiga bajs-varning – som alla bör känna till

Något av det skönaste som finns är att bajsa när det verkligen trycker på.

Många gånger har man fått skynda in på toaletten och läget har känts akut, men då är det en extrem lättnad att få sätta sig i lugn och ro – och låta kroppen ta hand om resten.

Det är dessutom viktigt att vi lyssnar på vårt inre – som signalerna från magen och tarmarna. Annars kan det uppstå otrevliga följder, skriver sajten Fatherly.

En hel del har som vana att skjuta upp att göra ”nummer två”. Man vill lätta på trycket i sin hemmiljö – inte göra det på jobbet eller hos sin partner. Det kan dock vara riskabelt att inte låta bajset komma ut. Följderna kan bli permanenta magbesvär.

Kan dröja ett dygn

En till tre gånger per dygn så får din tarm sammandragningar. De syftar till att förbereda din kropp på tömning. När din avföring – som mest innehåller vatten och döda bakterier som hjälpt till vid matsmältningen – tagit sig genom tarmen och nått sin slutdestination så vidgas din analöppning. Nerverna i området skickar då en signal till hjärnan som säger att det är dags att skita.

Bild: Wikipedia

Om du då inte tar tillfället i akt så kan du behöva vänta i hela 12 timmar – eller ibland ett helt dygn – innan en ny sådan här signal skickas. Under den tiden hinner det dessutom hända en hel del i din kropp.

Med största sannolikhet kommer du ju fortsätta att äta som vanligt, vilket kan leda till att en stor massa byggs upp i magen. Det kan i sin tur ställa till med jobbiga besvär, skriver Fatherly.

Om en större mängd mat samlas upp i tarmsystemet och inte får komma ut när kroppen vill så finns en risk att du kan drabbas av förstoppning. Det kan resultera i svåra kramper, smärtor och gasbildning.

Bild: Wikipedia

Dessutom kan tarmen töjas ut när avföringen inte rör sig i den takt som kroppen vill.

Kan leda till permanenta skador

När bajset befinner sig i slutet av tjocktarmen för länge så absorberar den vatten och hårdnar – något som inte blir speciellt kul när du väl sätter dig på toaletten. Det kan leda till allt från besvär till bristningar när du försöker få ut den nu trögare avföringen – och kan till och med behöva behandlas med laxermedel.

Om det här mönstret håller i sig under längre tid – och tarmen förblir uttöjd – så kan dina skador faktiskt bli hemska och permanenta.

Bild: Docsarina

Är du ofta förstoppad på grund av att du inte väljer att bajsa när kroppen vill det, så kan nerverna som skickar signaler till hjärnan om att du behöver gå på toa dessutom skadas, menar läkaren Sarina Pasricha. Det kan i sin tur leda till inkontinens – alltså läckage från analen utan att man märker det.

– Att hålla inne bajset är okej vid enstaka tillfällen, men det bör definitivt inte bli en vana eller något man gör regelbundet, säger Pasricha till Fatherly.

De här följderna låter inte så kul, eller hur?

Tryck nu på dela-knappen för att sprida den här viktiga varningen, så kanske dina nära och kära slipper tarmbesvär i framtiden!