Läraren tvingas lämna sitt jobb – efter ”sexiga” bilden

Vad man lägger upp på internet är upp till var och en – det är i alla fall min bestämda uppfattning.

Är man en offentlig person, eller har att göra med känsliga frågor, kanske man får tänka efter en extra gång innan man lägger ut vad som helst – men grundregeln anser jag är att man själv bestämmer över sitt egna liv och vad andra ska få veta om en.

Så var det dock inte för en 39-årig engelsk lärarinna.

En dag fick hon plötsligt lämna sitt jobb, utan att förstå någonting – men de skulle visa sig ha att göra med en bild som hon la upp på sig själv på sociala medier. Det var något där som inte föll rektorn i smaken.

En del människor hör hemma på stenåldern. Eller i alla fall deras värderingar.

Skulle få oanade konsekvenser

Det blir extra tydligt när man inser varför läraren Lydia Ferguson blev avstängd från sitt jobb som lärare för barn med speciella behov på en skola i England.

Den 39-åriga kvinnan, som var mycket omtyckt av sina elever, hade som vana att med jämna mellanrum lägga upp ”selfies”, alltså bilder på sig själv, på Facebook. En dag skulle det dock få oväntade konsekvenser. Det var efter att Lydia publicerade det här fotot (nedan) som hon dagen därpå blev inkallad till rektorn – alltså sin chef.

Bild: Lydia Ferguson/Facebook

Anledningen? Skolans ledning ansåg att hennes bilder var för sexuella, lättklädda och vågade, vilket Ladbible och The Sun rapporterat om. Att lärarinnan hade på sig en kort klänning och klackar, eller eventuellt en U-ringad topp, på sin lediga tid var alltså olämpligt, enligt dem.

Den chockade trebarnsmamman tvingades lämna området omgående, vilket skulle väcka stor uppståndelse och irritation bland eleverna som bland annat startade en namninsamling för att få henne tillbaka.

Många står på Lydias sida

Efter en tid valde dock Lydia att säga upp sig från sin anställning med motiveringen att det inte gick att komma tillbaka efter det som hänt. Det går ju faktiskt att förstå henne – man måste kunna få vara sig själv och inte helt forma sig efter sitt jobb eller sina chefers skeva åsikter.

Bild: Youtube/InformOverload

Det är som sagt många som står på Lydias sida här, enligt InformOverload. På en av hennes Facebook-bilder skrev en kompis:

”Jag älskar det här fotot – så naturligt!”

”Tack! Jag skulle inte klassa det här som olämpligt, skulle du?”, svarade Lydia.

”Va?! Självfallet inte!”

”Tack! Jag tycker inte heller att det är opassande eller förförande. Jag har alltid förhållit mig till regeln att om min gamle morfar skulle se på bilderna med avsky, så skulle jag aldrig lägga upp dem. Jag tror han skulle hålla med dig här”, skrev Lydia.

Bild: Youtube/InformOverload

Jag står verkligen på hennes sida här! Hoppas att Lydia hittar ett nytt, bra jobb där hon kan vara sig själv utan sura chefer som tycker och tänker.

Håller du med? Tryck då på dela-knappen för att visa ditt stöd till den här begåvade kvinnan!