Nazister planerade stor fest i staden – då köpte invånarna upp varenda öl

Man kan välja att protestera mot oliktänkande på flera sätt.

Att demonstrera eller debatterna är det kanske vanligaste – men man kan också välja att förstöra meningsmotståndarnas fest.

Så gjorde ortsbor i tyska Ostritz när man ville att ett gäng nazister skulle få en torrlagd tillställning. Därför köpte man upp all öl i den lokala matbutiken – i ren protest.

De cirka 500 besökarna på helgens högerextrema festival ”Schild und Schwert” i tyska Ostritz skulle få klara sig helt utan öl. Det berodde dock inte på att det inte fanns någon bärs att tillgå i staden, men ett antal invånare hade gått samman med ett nunnekloster i samhället och länsat hyllorna i den lokala mataffären.

Utfärdade alkoholförbud

Totalt köpte man 120 backar öl för att försöka säkerställa att festivalbesökarna – som till stor del var nazister – inte skulle kunna festa till det, enligt tidningen Der Spiegel.

Bild: Twitter

Redan under fredagen konfiskerade polisen all öl inne på festivalområdet sedan en domstol utfärdat alkoholförbud då man befarade att risken för våldsamheter skulle öka parallellt med besökarnas berusningsgrad.

Bild: Flickr

Nazismen har hamnat extra i strålkastarljuset senaste tiden i Tyskland efter mordet på en kristdemokratisk politiker som tog ställning för flyktingars rättigheter. Den misstänkte gärningsmannen är en välkänd nazist, enligt TT/Aftonbladet – och förbundskansler Angela Merkel har nu flaggat för hårdare tag mot högerextra krafter.

Jag tycker att ortsborna i Ostritz stod för en klockren protest. Gissningsvis retade det gallfeber på nazisterna och vi kan alla göra något för att försöka minska hatet i världen. Vi får aldrig acceptera krafter som inte anser att alla är lika värda.

Tycker du också att man gjorde rätt som förstörde den högerextrema festen? Tryck då på dela-knappen, så kanske fler kan ta efter den här kreativa idén!