Nu kan du få ett chip installerat i hjärnan – som ger dig en el-stöt när du ätit för mycket skräpmat

Jag tror att de flesta av oss är lite skyldiga till att äta för mycket, eller onyttigt, då och då. Det kan handla om allt från en chokladkaka på en tisdag till att man inte kan låta bli den där extra kvällsmackan till söndagsfilmen.

Mat är ju otroligt gott, så ibland kan det vara väldigt svårt att motstå. Nu håller forskare dock på att utveckla ett ”chip” som genom lätta elchocker i hjärnan ska kunna hjälpa människor att inte trycka i sig alltför mycket.

Vi skrev för en tid sedan om ett armband som kan ge dig elstötar om du äter för mycket skräpmat eller godis, men nu är alltså något liknande på väg – som dock sitter på insidan av kroppen.

Skickar ut en elstöt

Det handlar helt enkelt om att man inte ska trycka i sig för mycket. Som vi alla vet kan ju den där extra kvällsmackan sätta sina spår på magen, något de flesta av oss vill slippa.

Needpix

Det är företaget NeuroPace som tagit fram ett chip som inledningsvis var avsett för personer med epilepsi. Väl implementerat i hjärnan, så mäter den aktiviteten innanför pannbenet – och ser över hur den förändras. Märker chipet täcken på att ett anfall kan vara på väg, så ger den sin användare en lättare elchock som då ska kunna motverka ett utbrott, skriver Ladbible.

Burgare
Wikimedia Commons

En ny studie som publicerats i Proceedings of the National Academy of Science visar på att samma teknik eventuellt kan användas för att hindra ohälsosamt ätande. I test som genomförts på möss så har man sett att sådan här elstötar kan motverka okontrollerade och tvångsmässiga beteenden.

Ska stoppa tvångsätande

Stanford University tittar nu därför på om den här tekniken kan användas på människor som behöver få hjälp med sitt kompulsiva eller maniska ätande. Projektet kommer att löpa under de fem kommande åren och man siktar inledningsvis på att använda sig av sex försökspersoner som då kommer att få ett sådant här chip implementerat i sin hjärna. Tanken är att det ska testas i 18 månader åt gången.

Wikimedia Commons

Chipet kommer att mäta hjärnaktivitet i ett halvår och sedan börja med stimulationen eller elstötarna – som då ska kopplas till tvångsätande. Så fort sådana impulser upptäcks i hjärnan är tanken att chipet ska kunna stoppa beteendet. Efter testperioden ska forskare sedan försöka se över om det här är en effektiv och säker behandlingsmetod.

Känner du någon som trycker i sig lite för mycket godsaker då och då? Tagga då den personen på Facebook, eller Dela vidare den här spännande nyheten till dina vänner!