Ny forskning: Det andrafödda barnet är mer troligt att bli kriminellt

Jag är det tredje barnet i min syskonskara och har både en äldre bror och en äldre syster. Det betyder tydligen att jag har större chans att bli kriminell!

Om du skulle fråga mina syskon skulle de säkert hålla med, så mycket som vi kivades som barn. Men om vi ska vara ärliga så blev det ju inte så. Om det inte räknas att gå mot röd gubbe ibland.

Hursomhelst så kan nog många tycka att den här forskningen är intressant. Dela gärna med er av artikeln till era syskon och se vad de säger om saken!

En ny studie visar att det andrafödda barnet har en högre risk att hamna i kriminalitet eller andra typer av trubbel senare i livet än det förstfödda barnet.

Det är forskare vid MIT, Northwestern och Floridas universitet bland annat som har studerat tusentals brödrapar i Danmark och Florida och kommit fram till den här slutsatsen.

Trots att de båda ställena, alltså Danmark och Florida, är så vitt skilda i kultur så visade data forskarna samlade in att den andrafödda sonen har en mycket större risk att visa ett avvikande beteende.

Lillebror blir arg
Shutterstock

I familjer med två eller mer barn har den andra föddasonen 20 till 40 procent större risk att hamna i trubbel i skolan och med rättssystemet jämfört med andra syskon.

Forskarna har några teorier om varför det är så här:

  • Det andrafödda syskonen får inte lika mycket enskild uppmärksamhet som det första av sina föräldrar. Då kan många ta till att agera utåt för att få uppmärksamhet.
  • Föräldrar tenderar att ta ut mindre föräldraledighet med det andra barnet, vilket betyder att barnet inte bara slåss om uppmärksamheten med sitt syskon utan även mot karriärer och andra ansvarsområden.
  • Det kan också bero på att det andrafödda barnet ser upp till sitt storasyskon, när det förstfödda barnet ser upp till sina föräldrar istället – vilket för att de har ett barn som förebild istället för en ansvarstagande vuxen.

Det finns flera studier som visar att det äldsta barnet är det smartaste i syskonskaran. En förklaring är att föräldrar tenderar att tillbringa mer tid med dem och göra aktiviteter som främjar intelligens, till exempel att läsa för dem och pyssla med dem.

Pojkar bråkar
Shutterstock

Men det finns ingen stor anledning till panik, menar forskarna bakom studien. Det är fortfarande relativt få barn som hamnar i trubbel, kanske 1 av 20. Men i den skaran är andrafödda bröder överrepresenterade.

Källor: Studien

Själv tror jag ändå att man alltid ska ta sådana här studier med en nypa salt. Men det viktiga att ta med sig är nog att man alltid ska läsa och pyssla med sina barn så mycket det går. Och att det inte skadar att läsa en extra saga för lill-grabben.

Vad tycker ni? Stämmer det här? DELA gärna artikeln med dina syskon och diskutera vidare!