Ny forskning: En tupplur mitt på dagen hjälper dig att leva längre

Det finns två typer av människor – sådana som älskar en tupplur mitt på dagen och sådana som inte gör det.

Själv tackar jag aldrig nej till att sluta ögonen en stund och låta hjärnan få återhämta sig. Visst kan man då stämplas som lite lat, men nu kommer ny forskning som visar på att vi sömntutor är något på spåren.

En ”powernap” då och då kan nämligen hjälpa dig att leva längre.

Ja, det är i en ny studie som man konstaterar att människor som ibland lyckas ta sig en tupplur på eftermiddagen har en drygt 50 procent längre risk att drabbas av en hjärtattack eller stroke. Sådana kan ju, som alla vet, vara förödande.

Bild: Flickr

Forskarna menar att sömnbrist ökar risken för åderförkalkning – en uppbyggnad av plack i kroppens artärer som får dem att smalna och stelna.

Undersökte 3 400 personer

Det sägs ju att 8 timmar sömn per dygn är den ”magiska siffran”, men som många av oss blivit varse genom åren, så kan det vars svårt att få till. I synnerhet när man ska få ihop hela livspusslet under vardagarna.

Bild: army.mil

Då kan det, som kompensation, alltså vara otroligt nyttigt med en tupplur mitt på dagen, hävdar forskarna på University Hospital of Lausanne i Schweiz.

I studien har man undersökt 3 400 personer i åldrarna 35 till 75 under en tidsperiod på 5 år. Resultaten publicerades nyligen i British Medical Journal – och fokuserade då på sambanden mellan antalet sömntillfällen, genomsnittlig sömnlängd och riskerna att drabbas av stroke eller hjärtattack.

Närmast halverade risken

Under forskningsperioden inträffade totalt 155 hjärtattacker eller strokes. Otroligt nog fann man att en tupplur mitt på dagen, en eller två gånger i veckan, nästan halverade (48 procent) risken att drabbas av hjärtattack eller stroke jämfört med de som inte unnade sig en extra tupplur alls.

Bild: Reddit

Med andra ord kan en extra tupplur faktiskt hjälpa till att rädda liv! Snåla inte nu, DELA vidare den här viktiga informationen till dina nära och kära!

Det tänker i alla fall jag göra! Även om jag fick mig ett fniss när jag först såg den här artikeln, så handlar det ju faktiskt om något väldigt viktigt!