Ny forskning: Män är dubbelt så känsliga som kvinnor

Det finns en klassisk myt om att kvinnor är mycket känsligare än män.

Det har säkerligen at göra med att det av många anses lite omanligt att till exempel visa starka känslor eller gråta – men hur ligger det till med sådant här egentligen?

I en relativt färsk studie, då man studerat människors beteende och välbefinnande på deras arbetsplatser, så slår forskare fast att män är dubbelt så känsliga som kvinnor, skriver The Mirror.

Vi spenderar mycket tid på vår arbetsplats – cirka en tredjedel av vardagarnas dygn – så det är knappast galet att anta hur vi fungerar och har det där har en stor inverkan på hur vi mår överlag i livet.

Jobbet påverkar vårt välmående

Anglia Ruskin University har, tillsammans med Totaljobs, studerat 2 000 arbetare och deras känslor på arbetsplatsen. Man har tittat på vad som får dem irriterade och hur de uttrycker sina missnöjen.

Flickr

Studien visar att händelser på jobbet har en stor påverkan på vårt välmående – och att den arbetsmiljö vi vanligtvis vistas i får oss att känna främst glädje, förvåning, ilska, ledsamhet, avsky eller rädsla. I de flesta fall kommer dock inte de värsta känslostormarna från själva jobbet, utan från händelser med kollegorna.

Här skiljer sig dock könen åt en aning, slår forskarna fast.

PxHere

Statistiken visar nämligen att män är känsligare än kvinnor – även om de sistnämnda har närmare till att uppleva just stress och frustration. Män tenderar dock vara mer emotionellt inverterade i sina projekt och ha närmare till negativa känslor vid motgångar.

Män fattar oftare drastiska beslut

Det visade sig också att män generellt är dubbelt så benägna att ta åt sig personligen av kritik och att bli upprörda om deras tankar och idéer ignoreras.

Pixnio

Det är också mer troligt att män fattar drastiska beslut som följd av sina starka känslor – och det är 20 procent mer sannolikt att en man säger upp sig om man isolerat ser till skälet att personen i fråga har det tufft på jobbet.

– Män är mer benägna att uppleva känslor kopplat till makt – som ilska och stolthet, säger forskaren Terri Simpkin, enligt The Mirror.

Att män är känsligare än kvinnor kom i alla fall som en nyhet för mig, men det var faktiskt både lite roligt och intressant att veta. Det här ska jag berätta för min make direkt när han kommer hem i dag. Tryck nu på DELA så att även dina vänner får reda på det här!