Ny forskning: Män med skägg bär på mer äckliga bakterier än hundar

.

Helskägg har blivit lite av ett mode hos män under de senaste åren. Många anser att det är både snyggt och manligt, men nu kommer forskning som får en att fundera över om det kanske är dags för de flesta att ta fram rakhyveln.

I studien kommer man nämligen fram till att män med skägg i genomsnitt bär på mer bakterier – än hundar, skriver Daily Mail.

Pixabay

Ja, det är inte direkt glädjande nyheter för killar med krans runt hakan. Däremot kan det vara en självförtroendehöjare för de män som rakar sig dagligen.

Tog rester från skägg

Det är den schweiziske professorn Andreas Gutzeit som ligger bakom studien som publicerats i tidskriften European Radiology – och ämnade fastställa hygieniska fakta relaterade till hundar och män, enligt tidningen.

Shutterstock

Framför allt kopplat till om det vore intelligent, i hygiensynpunkt, att låta dem dela samma MR-maskin.

Forskarna som genomförde rapporten tog rester från 18 mäns skägg och nackhår från 30 hundar av olika raser. Man kom då fram till att samtliga männen, som varierade kraftigt i ålder, hade höga mikrobiella summor – medan endast 77 procent av hundarna visade prov på lika hög bakterienärvaro.

Visst kan det vara snyggt

Sju av männen som deltog i studien nådde till och med upp i en nivå som innebär en hälsofara.

– På grund av de här slutsatserna så kan vi slå fast att hundar kan anses rena i jämförelse med män med skägg, säger Gutzeit enligt Daily Mail.

Pixabay

Som en kompletterande del av studien så rengjorde man också en MR-maskin efter att ha undersökt vovvarna i den – och fann då ett betydligt lägre bakterieantal än efter mänsklig användning.

Visst kan det vara snyggt med ett läckert helskägg, men det kan alltså innebära en hälsofara. Så mycket bakterier riskerar alltså fastna i den där kransen. Så om du beslutar dig för att behålla ditt skägg, trots det här – se då för Guds skull till att rengöra flitigt!

Tryck nu på dela-knappen för att sprida den här viktiga informationen vidare till dina skäggbeprydda vänner!