Ny forskning: Sarkastiska människor är bättre än andra – på precis allt

Ny forskning: Sarkastiska människor är bättre än andra – på precis allt

Hade jag fått bestämma över alla människor så hade jag gjort allt i min makt för att vi skulle vara snällare mot varandra. Det kan man visserligen försöka påverka ändå – men att få alla i sin närhet att bli vänligare och trevligare är inte alltid så lätt.

I dagens hektiska samhälle är man oftast stressad och vi har inte lika mycket tid längre för varandra. Det blir ofta snabba möten utan att man kommer ner på djupet. Jag tror det är en av anledningarna till att nog fler anses dryga och sarkastiska nu för tiden.

Vi har nog alla en närstående eller kollega som inte drar sig för att himla med ögonen mot andra. Ofta för att göra sig lustig över andras bristande kunskaper eller tillkortakommanden.  Men att vara lite halvdryg och småkaxig är inte bara negativt, har det nu visat sig.

Enligt en ny studie som publicerats av respekterade tidningen Wall Street Journal så är de där ironiska, irriterande besserwissrarna faktiskt smartare än oss andra. Så ja, de kanske har lite anledning för att tro sig vara bättre.

Väcker kreativitet

I den uppmärksammade rapporten, som är framtagen av forskare på världsberömda Hardvard University, visade det sig att deltagarna med sarkastiska anslag genomgående presterade bäst i labbets simulerade konversationer och tester. Det här skriver Svenska Dagbladet.

Förklaringen, enligt forskarna, ligger bland annat i att en sarkastisk eller halvdryg kommentar kan väcka kreativiteten eftersom du då måste tänka abstrakt och navigera mellan vad som är bokstavligt och bildligt talat.

Forskarna bakom studien understryker dock med tydlighet att det här bara gäller relationer med personer som du litar på. Annars kan inte sarkasm på samma sätt skapa konflikter i och med att det ofta är svårt att läsa in tonen hos någon du inte känner.

Snåla inte nu, DELA den här viktiga informationen till dina vänner som tycker att de är riktigt smarta!