Ny studie: Föräldrar som pratar mycket får barn med hög intelligens

.

Att skilja på hur man pratar med barn jämfört med hur man pratar med vuxna har vi nog alla gjort någon gång. Man anpassar liksom sättet man pratar på när man riktar sig till ett barn.

Men faktum är att det är bättre att prata ”vuxenspråk” även med de mindre – de blir nämligen smartare då.

Det visar en ny studie utförd vid University of York, skriver Aftonbladet.

Barn till föräldrar som pratar mycket blir smartare. Detta då barnen helt enkelt måste lära sig att förstå svårare ord, enligt forskare vid University of York som utfört en studie i ämnet.

Större medvetenhet kring sin omvärld

Studien, som är publicerad i Developmental Psychology, utfördes på 107 barn mellan två och fyra år, där barnens tal och uppförande registrerades under tre dygns tid.

Studien visade att barn som får lyssna på sina pratkvarnar till föräldrar ett större vokabulär och en större medvetenhet kring sin omvärld än andra barn, enligt studien.

Dessa barn hade även en välutvecklad icke-verbal förmåga, som till exempel att resonera och andra kognitiva egenskaper.

”Större språkexponering ger större möjligheter”

– Vi fann att mängden talade ord från en vuxen person som ett barn hör är positivt förknippad med deras kognitiva förmåga. Det kan vara att en större språkexponering ger möjligheter till lärande för barn men det kan också vara så att mer intelligenta barn framkallar fler ord från vuxna i deras miljö, säger Katrina d’Apic, en av forskarna bakom studien.

Utöver intelligens så kunde man i studien även notera att barn till föräldrar som uppmuntrar sina barn till att utforska mer var lydigare och inte lika rastlösa som andra barn.

– Att närma sig forskningen på detta sätt hjälper oss att förstå samspelet mellan miljöupplevelser och barns skillnader i utvecklingen, säger Sophie von Stumm som ledde studien, till University of Yorks hemsida.

Bildkälla: Shutterstock

Det är med andra ord bra för ungarna att få lyssna på lite vuxenprat!

Tryck nu på DELA-knappen så att fler föräldrar får den här viktiga informationen!