Ny undersökning visar: Positiva människor lever mycket längre

Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. Kanske en klyscha, enligt somliga – men nu visar färsk forskning att optimister faktiskt blir äldre, rapporterar BBC.

Pixabay

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Det är ett klassiskt test som ger en hint angående om man är optimist eller pessimist – alltså positiv eller negativ som person.

Ökar livslängden med 15 procent

Nu har forskare vid Boston University kommit fram till att optimistiska människor lever längre och har lyckligare liv, vilket även TV4 tagit upp i programmet Nyhetsmorgon.

– Om man är optimist, jämfört med om man är pessimistiskt lagd, då är det ungefär 15 procent större livslängd. Helt fantastiskt, säger Simon Kyaga, överläkare i psykiatri.

Skärmdump: TV4/Nyhetsmorgon

Skillnaderna är alltså stora – och kan jämföras med att sluta röka eller att leva med diabetes typ 2, berättar Kyaga. En förklaring till resultatet är att optimister har lättare att kontrollera sina känslor och därmed inte upplever lika mycket stress.

– Stress påverkar immunförsvaret så det är sannolikt att optimisters kroppar hanterar infektioner på bättre sätt, säger professor Bruce Hood på Boston University, enligt BBC.

Råder människor att tänka positivt

När man är optimist lägger man sig dessutom till med mer hälsosamma beteenden.

– Man slutar röka, man äter bättre, har fysisk aktivitet, menar Kyaga.

Max Pixel

Deltagarna i undersökningen var till stor del kvinnor, men även män var med. Nu råder forskarna människor som ser sig själva som pessimister att försöka ha ett mer positivt synsätt på livet, exempelvis genom att föreställa sig en ljus framtid.

Det kan alltså leda till ett längre liv.

Underbara nyheter! Var glad – och lev längre! Tryck nu på DELA för att sprida den här viktiga informationen!