Nya förslaget: Du ska umgås med dina grannar minst 2 timmar i veckan

Grannar – alla har vi någon slags relation till dem. Antingen en relation där man undviker varandra i den mån den bara går, springer man på varandra ute på gatan eller i tvättstugan nickar man bara lite snabbt och skyndar vidare.

Eller så har man en lite närmare relation med grannarna, man snackar när man se och kanske till och med tillbringar några grillkvällar om året ihop.

Vill man bo hos Helsingborgs bostadsbolag Helsingborgshem har man dock inget val – där måste man nämligen umgås med sina grannar minst två timmar i veckan, skriver Metro.

Det kreativa konceptet är framtaget som ett litet experiment där man vill få yngre och äldre att umgås på ett lite mer regelbundet plan. Därför handplockas hyresgästerna genom intervjuer och alla måste ställa upp på samma sak – två timmars umgänge med grannarna per vecka.

”Vill blanda grupperna”

– Det här är tänkt som ett integrationsprojekt där vi vill blanda grupperna ”70+” med ”max 25”, säger Anna Olsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem till Metro.

Själva lägenheterna består av tvårummare som är mellan 36 och 49 kvadratmeter stora.

På boendet kommer det även att finnas gemensamma utrymmen om cirka 580 kvadratmeter där man bland annat hittar kök, gym, spelrum och bibliotek.

”Positivt inställa till grannar”

Syftet för Helsingborgshem är att få de boende att tillbringa mer tid utanför sina egna lägenheter och istället använda de allmänna utrymmena.

Som ett mål för detta har två timmars umgänge satts upp för alla på boendet, något som inte bör bli ett problem.

– Vi har haft intervjuer med alla som kommer att flytta in, och då även informerat om vad som gäller. De som söker sig till den här typen av boende är i regel positiva till gemensamma aktiviteter med sina grannar, och vi har märkt att hyresgäster som inte gillar kollektiva boendelösningar ofta flyttar till en vanlig hyreslägenhet istället. Vår erfarenhet är att det brukar lösas av sig själv, säger Anna Olsson till Metro.

Vilket härligt initiativ – det blir nog mycket roligare när alla grannar umgås! Tryck nu på dela-knappen så att dina vänner också får läsa detta!