Här är polisens nya metod – mot fartsyndarna

Givetvis ska man förhålla sig till hastighetsgränserna ute på vägarna.

Det finns ju dock fartsyndare som trycker lite väl hårt på gasen – och medan man i Sverige då riskerar böter eller förlorat körkort, så har man nu i Estland kommit på en annan lösning för de som är förstagångsförbrytare.

Då får man ta en utvisning från vägen i upp till en timme.

Det är bara att erkänna att man vid enstaka tillfällen kört lite för fort.

Pressbild/Polismyndigheten

Jag har själv klarat mig undan böter eller incidenter med polisen, men det råder självfallet inga tvivel om att det är otroligt viktigt att man håller sig till hastighetsbegränsningarna.

Tvingas stå stilla

I Sverige är det böter eller indraget körkort som är de vanligaste påföljderna vid fortkörning, men i Estland har man nu kommit med en annan lösning. Det är i alla fall något som den estniska polisen nu testar.

Wikimedia Commons

Det handlar om att fartsyndarna, som blir tagna för första gången, ska råka ut för en ny form av påföljd. Bilisten tvingas ta en 45 minuter lång ”timeout” om hon eller han körde max 20 km/h för fort, men var det mer än så, då får man stå vid sidan av vägen och skämmas i en timme. Tiden anges på en stor skylt.

De som försöker komma fram för fort tvingas nu helt enkelt att stå stilla. Tanken är att man då ska tänka över sitt brott och polisen pratar med dem under tiden angående vilka risker det medför att gasa på för mycket.

”De betalar och glömmer”

Idén fick polisen efter att ha intervjuat en rad bilister.

– De sa att böter numera inte har så stor effekt. Förarna ser det som en räkning. De betalar och glömmer sedan bort det. Däremot var de väldigt irriterade över att tvingas sitta i en polisbil. Vi lade samman de två sakerna och beslutade oss för att prova den här timeout-lösningen, säger Elari Kasemets, rådgivare vid estniska polisen, till TV4.

Tycker du att det här är något som borde testas i Sverige? Ge oss gärna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook, eller dela vidare den här nyheten till dina vänner!