Nya ”modet” år 2020 är virkade tamponger – som även går att återanvända

Som människa finns det en hel del saker som är helt naturliga. Man kissar, bajsar – och hälften av oss har mens en gång i månaden. Som kvinna kan man välja bland flera olika sorters mensskydd men tamponger är bland de vanligaste.

Då vi nu för tiden lever i ett tidevarv där miljötänk verkligen är på tapeten. Vad man än ska handla så finns det nästan alltid ett mer miljövänligt val. Nu gäller detta även hygienartiklar, som till exempel tamponger.

På nätet saluförs nu virkade tamponger, som kan återanvändas, skriver Viral Thread. De går att införskaffa på köp- och säljsajten Etsy – men det är inte helt riskfritt att köpa virkade tamponger.

Bildkälla: Etsy

Bra för miljön – dåligt för kroppen

Poängen med de virkade tampongerna är att de ska kunna återanvändas, vilket ju är bättre för miljön än att använda vanliga tamponger som kastas efter en användning.

Bildkälla: Etsy

Men läkare varnar nu för att använda virkade tamponger. De kan nämligen skada kroppen på flera sätt, bland annat kan virkade tamponger orsaka irritation och infektioner i underlivet. I värsta fall kan den orsaka en förgiftning, enligt Viral Thread.

”Absolut inget vi rekommenderar”

Leila Frodsham är gynekolog och talesperson på Royal College of Obstetricians and Gynaecologists varnar för att man inte vet så mycket om virkade tamponger ännu.

Bildkälla: Etsy

– Det här är absolut ingenting vi rekommenderar. De har inte testats alls och kan verkligen skada kvinnor. Man vet inte hur de ska rengöras ordentligt för att undvika bakterietillväxt i tampongen och i vaginan, vilket kan leda till förgiftning, säger Leila Frodsham till Viral Thread.

Bildkälla: Etsy

Alla trender är verkligen inte bra trender. Tryck nu på DELA så att dina vänner också får den här viktiga informationen!