Turister tagna av polis i Kazakstan för att de hade på sig Borat ”mankinis”

2006 slog filmen Borat ner som en bomb i det populärkulturella medvetandet. Sasha Baron Cohens fiktiva tv-reporter från Kazakstans öde och äventyr hyllades unisont av publik och kritiker.

Snart var citat som ”My Wife” och ”Very nice” från filmen på alla läppar.

Men den kanske största trenden som filmen skapade var den så kallade ”mankinin”. En illgrön bikini för män som gjort sig populär ibland svensexor och studenter.

Men det är inte alla som uppskattar klädesplagget. I Borats hemland är mankinkin inte bara en moderisk, den för med sig helt andra faror!

Ett kompisgäng från Tjeckien inspirerats av filmen Borat, eller ”Borat! Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan” som den egentligen heter, hamnade i blåsväder under sin semester.

De sex vännerna hade vallfärdat till Kazakstans huvudstad Astana för att ta en bild framför ”I love Astana” monumentet iförda endast mankinis.

Bild: CEN
Bild: CEN

Tyvärr tyckte den lokala polisen inte att tilltaget var lika lustigt och turisterna blev arresterade på plats för allmän oanständighet. Trots det kalla vädret kunde inte kompisarnas vädjande värma polisens kalla hjärtan och det hela slutade med att de fick åka in i arresten. Det rapporterar bland annat BBC.

En talesperson för polisen, Sofya Kylyshbekova, bekräftade uppgifterna och berättade att turisterna fick betala böter på cirka 600 kronor var.

Kompisarnas skämt fick också blandade recensioner på sociala medier i Kazakstan.

Vissa hyllade polisen för att de tog i med hårdhandskarna och andra tyckte att det var ett harmlöst skämt.

”Jag undrar hur tjeckerna skulle reagera om våra medborgare gjorde samma sak i deras land?” frågade sig journalisten Assem Mirjekeeva på Facebook.

“Jag tror inte de skulle ha brytt sig. Det är våra poliser som är känsliga” svarade någon som heter Vitaliy Shuptar.

Borat hatad i Kazakstan

Om du tycker att polisen var extrema som arresterade killarna kan det vara bra att veta att Borat har en väldigt speciell historia i Kazakstan.

Borat i Kazakstan
PA

När den fiktiva dokumentären släpptes blev den kraftigt kritiserad av den kazakstanska regeringen som anklagade filmen för att vara rasistisk, sexistisk och bakåtsträvande.

Man menade att Borat satte hela landet i ett ofördelaktigt ljus.

Filmen blev bannlyst i landet och man hotade till med att stämma Sasha Baron Cohen.

Wikipedia commons
Wikipedia commons

På senare tid har dock attityden till filmen förändrats något och 2012 erkände till och med utrikesministern Yerzhan Kazykhanov att filmen hjälp att attrahera mer turism till landet och tackade filmmakarna.

Med det sagt kanske de inte borde straffa turisterna som väl åker dit? Det är inte riktigt ”very nice”…

PS.

Om du är intresserad av konstiga klädesplagg så kolla in den här listan på 15 av de konstigaste klädesplaggen som går att köpa för pengar.