Psykologen: Faster och moster är lika viktiga som mamma under barnets uppväxt

Mamma och pappa är vanligtvis ens närmaste förebilder, men det behöver så klart inte stanna där. Jag såg upp till alla mina mor- och farföräldrar i tidig ålder – men även både faster och moster.

Att omgärdas av bra, vuxna människor är givetvis fantastiskt för ett barn.

Alla har inte lyxen att det kryllar av förebilder i ens närhet, men att ha ansvarsfulla och omtänksamma människor nära under livets inledning kan betyda otroligt mycket.

Men visste du att faster och moster är ungefär lika viktiga som mamman under en ung flickas uppväxt? Det hävdar i alla fall psykologen och familjeexperten Steve Biddulph.

Behövs stöd bortom föräldrarna

Han menar att rollen som förebild ofta läggs på just modern när man fått en dotter, men att det behövs fler. Då kan faster och moster, till exempel, vara extremt nyttiga, säger Biddulph i ABC:s podcast Parental As Everything, vilket även Pretty52 skrivit om.

Bild: Flickr

Han menar att det finns en daglig press på tonårstjejer som främst kommer från internet, sociala medier och sexualiseringen av kvinnor. Experten menar då att det behövs stöd och förebilder bortom föräldrarna.

Här kan fastrar och mostrar, eller liknande personer, ha en avgörande roll.

”Något som vi vet med säkerhet är att, till exempel, varenda 12-årig flicka vet att hon inte vill bli som sin mamma”, säger Biddulph i podcasten.

Fika eller ha övernattningar

Han fortsätter:

”Det finns perioder när barn inte vill lyssna på dig, men samtidigt behöver stöd från någon närstående. Fastrar och mostrar kan då betyda mycket för unga kvinnors mentala hälsa. Det är så klart inte avgörande att man är släkt, utan viktigast är att det handlar om någon från samma generation som mamman – men som också älskar dig”.

Bild: Flickr

Biddulph reser världen över och föreläser i familjefrågor. Han råder alla som har syskonbarn att försöka skapa ett starkt band med dem – till exempel genom att regelbundet fika eller arrangera mysiga övernattningar, skriver Pretty52.

Så var stolta, alla fastrar och mostrar – ni är lika viktiga som en mamma! Tryck nu på dela-knappen för att sprida den här viktiga nyheten!