Seriösa förslaget i sommarhettan: Bli hemskickad från jobbet med full lön – när termometern visar 27 grader

Värmen har verkligen kopplat ett grepp om oss de senaste veckorna.

Hettan gör att brandrisken är hög, många har svårt att sova om nätterna och det råder till och med vattenbrist på sina håll. På vissa platser har temperaturen redan nått rekordnivåer – och då är vi bara i slutet av juni.

Medan en del redan har semester och kan svalka sig i havet eller poolen så är miljontals som fortfarande är fast på sina arbetsplatser.

Somliga har jobbsysslor som är mer eller mindre outhärdliga i hettan – men för en tid sedan kom ett förslag som med tiden kanske kan innebära viss förändring kring det här.

Är du en av många som är less på att jobba i värmen? Kanske tär hettan och arbetssysslorna på din kropp samtidigt som man sneglar avundsjukt mot alla glada semesterfirare. Eller så är luften på ditt kontor helt outhärdlig – och du bara längtar efter att få komma ut.

Miljontals står bakom idén

För en tid sedan kom dock ett förslag som kanske kan sprida sig ända till Sverige.

Det är Trade Union Congress (TUC), en enorm sammanslagning av 50 fackliga organisationer I Storbritannien, som star bakom idén. Totalt har man över 5,5 miljoner medlemmar – och sedan förslaget kom under förra sommaren har det gått gigantiskt genomslag.

Bild: Shutterstock

Det går ut på att arbetare inte ska behöva fortsätta jobba om termometern når 30 grader, skriver Ladbible. Om man sysslar med ansträngande kroppsarbete så ska gränsen gå redan vid 27 grader, menar TUC.

”Älskar att njuta av sol och värme”

Dessutom så anser man att arbetsgivarna bör tvingas till att vidta ”kylande åtgärder” om det blir 24 grader varmt. Just i Storbritannien finns det ingen lag som reglerar de minimala eller maximala accepterade temperaturnivåerna på en arbetsplats.

TUC:s generalsekreterare Frances O’Grady säger:

– Samtidigt som många av oss älskar att njuta av sol och värme så är det inte så trivsamt att jobba på bageri eller i en kvalmig fabrik. Chefer måste göra vad de kan för att hålla nere temperaturerna, tycker han och poängterar att man exempelvis bör få välja sin klädsel på arbetsplatsen när det är varmt.

Bild: Pikrepo

Bara att hoppas att det här blir verklighet – och dessutom tar sig till Sverige!

Att få slippa jobba med full lön när det är riktigt varmt – visst låter det som en klockren idé? Tryck nu på DELA-knappen så kanske det kan bli verklighet!