Skolor börjar ta ner analoga klockor – eftersom eleverna inte förstår dem

Jag minns mina tidiga skolår med värme. Det var mysigt, trivsamt och man befann sig i en miljö där det var lätt att lära sig nya saker. Jag kommer ihåg hur vi fick studera alfabetet, lära oss skriva skrivstil och förstå klockan.

På den tiden var det ju analoga klockor som gällde – den digitala kom i andra hand. Annat är det dock i dag nu när så gott som varenda unge har en supermodern, högteknologisk pryl i fickan som kan berätta både det ena och det andra.

Att ta fram sin smarta telefon för att ta reda på vad klockan är förefaller vanligare än att man kollar vad uret på armen säger.

Surfplattor, smarttelefoner och klockor som gör bra mycket mer än berättar tiden – barn i dag växer upp med helt andra prylar än vad vi gjorde.

Bild: Shutterstock

När jag var liten var det viktigt att man förstod den analoga, traditionella klockan – annars var det knepigt att hålla koll på alla tider.

Tar ner de traditionella klockorna

Somliga av dagens ungdomar har dock svårt för att förstå den klassiska klockan. Kanske för att de är vana vid sina telefoner som använder digital tid, kanske för att de där klockorna på väggen inte är lika vanliga i våra hem längre.

Bild: Pxfuel

Det här har dock blivit ett så pass stort problem att många lärare i Storbritannien nu tagit ner de analoga klockorna i sina klassrum för att ersätta dem med digitala varianter.

De är helt enkelt rädda för att eleverna kommer slösa alldeles för mycket tid på att undra vad klockan är – och därmed till exempel bli stressade över problematiken att lista ut hur mycket tid de har kvar för att lämna in sina prov och uppgifter.

Har väckt starka reaktioner

Det här bekräftas av Malcolm Trobe, vice generalsekreterare på Association of School and College Leaders (ASCL).

– Man vill inte ha elever som räcker upp sina händer för att fråga hur mycket tid det är kvar på provet, säger han till The Telegraph. Dagens ungdomar är inte lika skickliga på att läsa av den traditionella klockan som den äldre generationen. De är vana vid digital tid från sina mobiler och datorer.

Bild: Piqsels

Det hela har väckt starka reaktioner – så pass att den amerikanska TV-personligheten Jimmy Kimmel tog upp problematiken i sin show. Du kan se det 2 minuter långa inslaget här nedan!

”Brittiska skolor tar ner analoga klockor från sina klassrum. Det här är alltså Big Bens hem!”, säger han bland annat.

Vad tycker du om det här? Gör skolorna rätt som tar ner de analoga klockorna, eller är det fel? Dela artikeln för att berätta om din åsikt!