Forskning: Smarta människor har svårare för att ta körkort

Många av oss lever med en uppfattning som säger att smarta, eller välutbildade, personer lyckas med betydligt mer som de tar sig an än andra. Men är det så enkelt? Nej, forskning har nu kommit fram till att så inte är fallet.

Samtidigt vet alla vi som någon gång tagit körkort att det är både nervöst och stressande. Det gäller verkligen att ha fullt fokus när man ska köra upp och har en nitisk inspektör vid sin sida som kontrollerar varenda rörelse man gör eller beslut man fattar.

Men den stora frågan är då om uppkörningen går lättare om man är extra smart eller välutbildad. Insurers Privilege DriveXpert valde att göra en undersökning kring just det här – och resultatet man kom fram till överraskade många.

Hela 1 564 personer, som alla har körkort i Storbritannien, ingick i undersökningen. Man valde då att titta på hur det gick till när de körde upp första gången – och kom då fram till att snillen med högre utbildning (eftergymnasial) lyckades i 51 procent av fallen medan de som inte gått någon vidareutbildning tog körkort vid första uppkörningen i 59 av försöken.

Shutterstock

Det visade sig dessutom att de som valt att studera vidare inom vanligtvis mer abstrakta ämnen som konst och kultur lyckades med sin första uppkörning i högre grad – drygt 20 procent oftare – än de som utbildat sig inom exempelvis matematik.

”Är inte avgörande”

Charlotte Fielding, chef på Insurers Privilege DriveXpert, till tidningen Independent:

– Att ta körkort redan vid första uppkörningen är inte avgörande för hur skicklig man blir som förare. Över tid bygger vi erfarenhet och vidareutbildar oss själva som bilister. Den här undersökningen visar dock på att det inte finns någon direkt koppling mellan att ha en akademisk utbildning, eller ett framgångsrikt yrkesliv och att man är duktig bakom ratten, säger hon.

Summa sumarum så kan man alltså utifrån den här undersökningen konstatera att de snillen som sitter inne på fina utbildningar eller häftiga yrkestitlar inte nödvändigtvis är bättre bakom ratten. Sannolikheten att de misslyckades vid första uppkörningen är till och med högre än för någon som inte har vidareutbildat sig.

Hur gick det för dig vid din första uppkörning? Skriv gärna en kommentar nedan, eller tryck på dela-knappen för att sprida den här rätt härliga informationen!