Stockholmare ville döpa sin dotter till Fisen – nekas av Skatteverket

En familj från Nynäshamn i Stockholms län ville döpa sin nyfödda dotter till Fisen. Man fick dock nej från Skatteverket som ansåg att det inte var lämpligt som officiellt förnamn enligt svenskt namnskick.

Ja, familjen ville ha Fisen som ett av flera förnamn på sin lilla dotter. Skatteverkets regler är dock tydliga – förnamn får endast vara namn som inte kan väcka anstöt eller leda till obehag för den som ska bära namnet, eller av någon annan anledning är olämpligt.

Fisen är inte lämpligt

Gällande just Fisen så befarar myndigheten att det är ett namn som kan leda till just det här, enligt handlingar som nyhetsbyrån Siren tagit del av, skriver DN.

Needpix

I beslutet står:

”Fisen är inte lämpligt som officiellt förnamn enligt svenskt namnskick. Det är ett tilltal som framförallt används om och till små barn. Tilltal som grabben, gubben, gumman, pysen, snubben med flera är inte att betraktas som personnamn”.

Det är, inte helt oväntat, inte första gången som mer kontroversiella namnförslag får avslag av Skatteverket.

Pxfuel

År 2012 fick en man från Märsta nej när han ville byta namn till Svartjobb, skriver DN – och fem år senare fick ett föräldrapar från Stockholm avslag när man ville döpa sitt barn till Biceps.

Vad anser du om det här? Ska man få heta Fisen? Dela nu gärna artikeln för att berätta vad du tycker!