Svensk forskare slår fast: Att unna sig 2 öl om dagen minskar risken för depression

.

Nu när solen är framme är det väldigt trevligt att unna sig en öl eller två i eftermiddagssolen när man kommer hem från jobbet.

Dock: att dricka en öl på vardagar är för många förknippat med ohälsa, både fysisk och psykisk.

Men nu finns studier som visar på att en eller två öl om dagen faktiskt kan minska risken för depression, skriver The Sun.

Det är forskaren Katalin Gemes vid Karolinska Institutet som utfört en studie på över 5 000 människor i tio år. Studien visade att de som drack måttliga mängder på det stora hela mår mycket bättre än de som valt att skippa alkoholen helt.

14 öl i veckan lagom

Studien visade att personer som inte drack alls var hela 70 procent mer benägna att drabbas av depression.

Det gyllene antalet öl per vecka visade sig vara 14 stycken, vilket kan låta mycket men utspritt över en hel vecka innebär det två öl om dagen.

Av de som drack två öl om dagen uppvisade endast fem procents risk att bli deprimerade.

Bildkälla: Pixabay

Öldrickare mer sociala

Att de som unnar sig några öl med jämna mellanrum är deprimerade i lägre utsträckning har enligt Katalin Gemes med umgänge att göra, då öl ofta dricks i sällskap av vänner på krogen.

– Att delta i sociala sammanhang kan förklara varför depressionsrisken var lägre i den gruppen, säger Katalin Gemes enligt The Sun.

Att man mår bättre av att dricka några öl beror även på att alkohol får kroppen att släppa ifrån sig glädjeämnen, så som serotonin.

Stordrickare löper stor risk för depression

Det gäller dock att hålla antalet öl på en lagom nivå.

Studien visade nämligen även att de som drack mer än 14 öl i veckan istället ökade risken för depression med 80 procent, så det gäller att inte överstiga antalet 14 öl i veckan.

Bildkälla: Pxhere

Man kan alltså inte börja dricka hejdlöst, men att unna sig en öl eller två efter jobbet kan vara både trevligt och bra för den psykiska hälsan.

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen!