”Sveriges sista fläkt” hittad på bensinmack – såldes för fyrsiffrigt belopp

Trots nedsatta priser så var det ingen, på flera år, som ville köpa den lilla hushållsfläkten på bensinmacken i Karlskrona.

Men tack vare årets kolossala värmebölja så har den nu sålts – för ett fyrsiffrigt belopp på auktion.

– Det var den sista fläkten i Sverige, säger mackägaren Joakim Karlsson till Expressen och skrattar.

Pengarna gick dock inte ner i hans egen ficka – utan till välgörande ändamål.

Supervärmen har hållit Sverige i ett stenhårt grepp under sommaren 2018. Det har fått både positiva och negativa följder, men en konsekvens har varit att så gott som alla fläktar sålts slut.

De har sannerligen blivit hårdvaluta.

– De är slut nu, Vi har letat runt och vi får inte in några fler, har Maria Elmgren, marknadskoordinator på Elgiganten tidigare sagt.

Företaget Mediamarkt ökade sin E-handelsförsäljning i kategorin ”luftkonditionering” med 480 procent i juni månad – och i olika Facebookgrupper har svenskar varit på desperat jakt efter fläktar.

Ingen ville ha den

Just därför blev man nyligen extra glada på bensinmacken OKQ8 i Nättraby i Karlskrona kommun. Ägaren Joakim Karlsson hittade nämligen en gammal, dammig och bortglömd fläkt inne på lagret när han var på jakt efter något helt annat, vilket både Expressen och SVT uppmärksammat.

OKQ8 Nättraby

Fläkten hade de tidigare år försökt sälja till halva priset – utan att någon nappat.

– Vi har nog haft den där fläkten i fyra, fem år. Den har stått på lagret. Vi tar ut den varje sommar, men sedan har kartongen blivit så sunkig och den hamnade långt upp på hyllan på lagret, berättar Joakim Karlsson och fortsätter:

– Jag pratade med han som driver en vitvarufirma här jämte oss och han sa att det är kaos. Att det är så många som ringer om fläktar, ventilation och AC.

Expressen/Privat

Då fick Joakim Karlsson en briljant idé. Dagarna senare auktionerades den överblivna fläkten till slut ut – och såldes för ett fyrsiffrigt belopp: 1 500 kronor.

Såldes för 1 500 kr

För OKQ8 handlade det dock inte om att tjäna storkovan på människors akuta behov av en fläkt i huset. Pengarna skänks nu i stället till den lokala välgörenhetsföreningen Stödkassan.

– De hjälper ensamstående som inte har pengar till mat och sånt. Budgivningen gick i gång och sprang i väg till 1 500 spänn, säger Joakim Karlsson.

Expressen/Privat

Mackägaren skämtar inte när han säger att fläkten fram tills nu mer eller mindre förföljt företaget. Den har verkligen inte gått att bli av med.

– Jag hade skrivit 149 kronor på kartongen, men sedan hade vi den till halva priset, så i höstas kostade den bara 75, men det var ingen som köpte den då heller, säger Joakim Karlsson.

Plötsligt blev den dammiga fläkten en dyrgrip som inte ens de stora elektronikkedjorna längre har på lager.

– Det var den sista i Sverige, säger mackägaren och skrattar.

Jag tyckte att det här var en ganska rolig berättelse från verkligheten och dessutom fantastiskt bra att pengarna gick till ett fint ändamål. Tryck på dela-knappen om du håller med!