Bara 1 av 10 löser gåtan direkt: Kan du lista ut personens förhållande till Lisa?

Bara 1 av 10 löser gåtan direkt: Kan du lista ut personens förhållande till Lisa?

Ett bra sätt att starta veckan på kan vara att ta sig an en klurig gåta. Man är ofta lite seg och mossig i skallen när helgen är över och arbetet åter kallar. Att då få gnugga geniknölarna en stund skadar verkligen inte. Det är dessutom rätt roligt!

Den här gåtan (nedan) får nu tusentals på nätet att slita sitt hår – och det är lätt att förstå varför.

Jag minns fortfarande tydligt från skoltiden att man ibland kunde tröttna på att dag ut och dag in sitta med böckerna och göra mer eller mindre samma sak. Som överraskning valde dock ibland vår mattelärare att dela ut små kluringar – vanligtvis gåtor – som man fick sitta med en stund.

Det var något annat än vanliga tal med plus och minus. Just de dagarna blev det som en frisk fläkt, det var skönt att få sitta med något annat – och det fick en att piggna till. Givetvis var det dessutom roligt att kunna jämföra sina resultat med klasskompisarna.

För att lösa de där gåtorna gällde det att tänka på ett lite annat sätt än när man satt med mattetalen. Det var ett annat tankesätt, helt enkelt. Jag tror verkligen att hjärnan behöver den typen av variation emellanåt.

1 av 10 klarar det

Även i vuxen ålder är det säkerligen nyttigt. Min mormor och morfar spenderar alltid minst en timme om dagen med korsord eller sudoku. De säger att det hjälper dem att hålla sig pigga och att det är skönt låta hjärnan jobba. Det blir som en mental träning, kan man säga.

I en tid när teknik sköter det mesta av oss så tror jag att vårt behov av sådant här kanske är större än någonsin, så egentligen borde man se till att kluringar, knep och knåp blir ett återkommande inslag i ens vardag.

Nåväl – den här gåtan (nedan) har nu fått tusentals människor att slita sitt hår. Den är riktigt klurig – och det sägs att bara 1 på 10 sätter rätt svar på första försöket. Lyckas du?

Det gäller alltså att klura ut vilken relation som man enligt gåtan har med Lisa. ”Om Lisas dotter är min dotters mamma, vilket är då mitt förhållande till Lisa?”.

Det här är verkligen inte enkelt! Så tänk nu efter en liten stund. När du tror dig ha kommit på svaret, eller väljer att ge upp – då redovisas svaret precis här nedanför!

Shutterstock

Rätt svar är alternativ 3 – alltså ”Hennes dotter”! Nu när du vet svaret så kanske det är lite lättare att tänka dig in i att det är Lisas dotter som ligger bakom gåtan!

Tryck nu på dela-knappen om du lyckades lista ut svaret, eller om du helt enkelt bara vill bjuda dina vänner på lite hjärngympa!