Bara ett fåtal svarar rätt på första försöket – men kan du lösa kluriga uppgiften?

Att utmana sitt gamla hjärnkontor med jämna mellanrum är bra och viktigt för att hålla sig pigg och fräsch däruppe i knoppen. Det blir som motion för hjärnan och man känner ofta att man tänker lite klarare efter lite hjärngympa.

Vilken typ av hjärngympa man ägnar sig åt spelar inte så stor roll, huvudsaken är att man gnuggar geniknölarna då och då. På senare tid har det dykt upp mängder av roliga utmaningar på nätet, som vänner skickar runt till varandra.

Det får ju en också att ta fram sin inre tävlingmänniska, för inte tänker man låta kollegan eller vännen klara av kluringen först!

Jag minns från skoltiden när det var mattelektion. Ofta avslutade vi timmarna med att göra en kluring tillsammans.

Skoldagens höjdpunkt

Det var alltid något annat än att räkna addition, subtraktion och multiplikation – och blev som en liten höjdpunkt under skoldagen.

Eller i alla fall på den lektionen.

Det handlade ofta om att tänka på ett lite annat sätt, hitta dolda små saker och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Redan då tyckte jag att det här var både kul och intressant!

Jag kommer ihåg en speciell som handlade om att lista ut hur många trianglar som rymdes inom en triangel. Jag och en vän satt med i säkert 15 minuter innan vi redovisade vårt svar – och då hade vi knappt lyckats hitta hälften.

Hur många fiskar finns kvar?

Även om det då infinner sig en viss besvikelse så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är så långt ifrån den korrekta lösningen. Men det känns ändå som att det hör till – det ska tamejtusan inte vara lätt att lösa sådant här.

Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt, men ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.

Den här lilla gåtan ser enkel ut vid första anblick, men det gäller att tänka ett steg längre!

Det är lätt att tro att svaret är 1 fisk. Alltså 10 minus de som drunknat, simmat iväg och dött.

Men så är det inte!

Så många fiskar är det kvar

I och med att fiskar andas under vatten så kan de inte drunkna. Och i och med att de är i en skål så kan de inte heller simma iväg.

Och dör de … ja, då är de ändå kvar i skålen. Det är ju trots allt det som är frågan – hur många som är kvar, inte hur många som lever.

Med andra ord så är svaret 10!

Dela nu vidare för att utmana dina vänner – och se om de är lika klipska som du!