De flesta vuxna svenskarna klarar inte enkla mattegåtan – men gör du?

De flesta vuxna svenskarna klarar inte enkla mattegåtan – men gör du?

Att mycket av det man lärde sig vid skolbänken försvinner med åren är inte så himla konstigt. En hel del fastnar visserligen för livet, men en stor del av kunskapen tappar vi i takt med att vi nås av nya lärdomar och intryck.

Något av det som vi svenskar verkar ha svårast för att upprätthålla är förmågan att lösa matteproblem. Visst kan de flesta av oss räkna plus och minus vid kassan inne på Ica, men när det handlar om att räkna ut volymer, area, derivata och sådant där så sviker minnet oss många gånger.

Så är det i alla fall för mig. Inget snack om saken! Det har givetvis också att göra med att man inte har så himla stor användning för sådant där i det dagliga livet. Den typen av mer komplex matematik stöter vi sällan på.

Just därför är det inte heller så märkligt att den här mattegåtan (nedan), som under en tid gjort stor succé på internet, får de allra flesta att klia sig tänkande i huvudet.

Vid första anblick känns det kanske inte så komplicerat. Släng ett öga på en till synes enkel ekvation och räkna ut svaret. Det är lite så man känner.

Men det finns naturligtvis en anledning till att de flesta vuxna har fel på den här mattegåtan.

För det var ju det här knepiga med räkneregler och i vilken ordning man ska göra saker och ting för att leverera ett korrekt svar. Hur står det till med den där kunskapen nu egentligen?

Matte är en färskvara – och hemligheten ligger alltså i att många på nätet har glömt några räknekunskaper från skolåren. Bara här på kontoret är vi många som har testat och visst är det så att de flesta gissar fel.

Ta dig lite tid och prova du också. Klarar du att lösa uppgiften här under?

Det korrekta svaret är 30!

Det kluriga ligger i att ”1×0” blir 0, men det påverkar samtidigt inte 29 som man i det läget kommit upp till.

Hur gick det – löste du mattegåtan? Berätta gärna i kommentarsfältet – och glöm sedan inte att trycka på dela-knappen för att utmana dina vänner och se hur det går för dem!