Den här enkla testet avslöjar hur gammal du egentligen är

Optiska illusioner har funnits sedan 1800-talet och uppfattas olika beroende vem som tittar på dem. Forskare har länge försökt dra slutsatser om personlighetsdrag beroende på vad man uppfattar i en bild.

Den optiska illusionen här nedanför dök upp redan 1888 på ett tyskt vykort, och du har säkerligen redan sett den men kanske utan att fundera särskilt mycket över den.

Min fru eller svärmor

Bilden heter ”Min fru eller svärmor” helt enkelt för att de som tittar på bilden antingen ser en ung kvinna eller en äldre dam.

Forskare har nu kommit fram till att vem man ser beror på ens ålder, som presenterats i en studie.

I bilden nedan kan man antingen se en äldre kvinna med spetsig haka och krokig näsa som tittar åt vänster eller en ung kvinna med hatt och krulligt hår som tittar bortåt.
Bildkälla: Wikimedia commons

Den första kvinnan du ser talar om hur gammalt du är mentalt, enligt studien som omfattade 400 deltagare mellan 18 och 68.

De deltagare som såg den yngre kvinnan var i högre utsträckning yngre och de som såg den äldre kvinnan var ofta i det äldre åldersspannet.

Så ser du kvinnorna

Har du svårt att se något på bilden? Här är en bild som förklarar lite bättre.
Bildkälla: Wikimedia commons

Den vänstra bilden visar den yngre kvinnan som tittar bortåt. Den yngre kvinnans öra är den äldre kvinnans öga och den yngre kvinnans halsband är den äldre kvinnans läppar.

Slutsatsen av studien är att man har lättare att känna igen ett ansikte som ligger närmare en själv i ålder, vilket gör att man blir partisk.

Vilket ansikte ser du? Tryck på dela-knappen och se vilket ansikte dina vänner ser!