Endast 1 av 5 svarar rätt på gåtan: Kan du lista ut vad frukthandlaren väger?

Nått som så gott som alltid trollbundit människan är gåtor och små utmaningar. Det kan handla om allt från optiska illusioner till matematiska kluringar, men de flesta av oss tycker verkligen det är kul att testa oss själva.

Den här gåtan (nedan) får nu tusentals på nätet att klia sig i huvudet!

Jag minns från skoltiden när det var mattelektion. Ofta avslutade vi med att göra en kluring tillsammans. Det var alltid något annat än att räkna plus, minus och gånger – och blev som en liten höjdpunkt under skoldagen. Eller i alla fall på just den lektionen.

Det handlade mycket om att tänka på ett lite annorlunda sätt, hitta dolda små saker och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Redan då fann jag det här både roligt och intressant.

Jag kommer ihåg en som handlade om att lista ut hur många trianglar som rymdes inom en triangel och som jag och en vän satt med i säkert 10 minuter innan vi redovisade vårt svar – och då hade vi knappt lyckats med hitta hälften.

Även om det då infinner sig en viss besvikelse så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är så långt ifrån den korrekta lösningen. Men det känns ändå som att det hör till – det ska tamejtusan inte vara lätt att lista ut sådant här.

Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt, men ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.

Den här gåtan (nedan) får nu tusentals vuxna på nätet att slita sitt hår. Frågan är om du kan lista ut svaret? Tydligen är det så att bara 1 av 5 löser det! Hur man kommer fram till den siffran vet jag faktiskt inte, men det känns ändå rimligt, för detta är inte helt enkelt!

”En frukthandlare från Sala är 53 år. Han är 179 cm lång och har skostorlek 43. Men vad väger han?”

Svaret kommer nedanför bilden på den klurande gumman!

Svaret är givetvis: Han väger frukt!

Gör nu dina vänner en tjänst och tryck på DELA-knappen för att bjuda dem på lite hjärngymnastik!