Luriga gåtan avslöjar om du är bra på logiskt tänkande: Får du rätt svar på första försöket?

Något av det bästa jag vet är faktiskt att sitta med knep och knåp, gåtor och kluringar. Ni vet sådant där som verkligen får hjärncellerna att gå på högvarv. Det är ett bra sätt för att hålla sig pigg och att vara alert under dygnets alla vakna timmar.

Den här mattekluringen (nedan) plockas ibland fram tidigt under grundskolan – men majoriteten av de vuxna som tar sig an den svarar faktiskt fel.

Min farmor och farfar sitter så gott som dagligen och löser kluringar tillsammans i soffan. Minst en timme går då åt till vad de kallar ”hjärngympa”. De säger att det håller dem pigga – och det är en himla fart i dem, så det stämmer säkert.

Jag kan själv känna att ens geniknölar mår bra av lite motion för hjärnan. Det är inte direkt som att man är på sin intellektuella topp efter en heldag i soffan med chips och film. Nej, det är nog när man hållit igång och fått tänka efter som ens hjärnceller fungerar som allra bäst.

1 av 5 har rätt

Den här mattekluringen (nedan) används redan i grundskolan och bygger faktiskt på vanlig, enkel logik.

Trots det så är det tydligen bara 1 av 5 vuxna som svarar rätt på första försöket. Sådant här kan verkligen förbrylla mig, men det måste vara något genialiskt bakom gåtans uppbyggnad eller utformning som gör den så svårlöst.

Vad får du svaret till?

”Om 3 katter dödar 3 möss på 3 minuter. Hur lång tid tar det då för 100 katter att döda 100 möss?”

Tänk nu efter noga, för lösningen kommer direkt under bilden här nedanför!

Svaret är givetvis: 3 minuter!

Många tror att svaret är 100 minuter, men om man tänker efter så är det inte logiskt. Själva frågan avslöjar ju att det tar varje katt 3 minuter att döda en mus. Därför spelar det ingen roll hur många de är – det kommer rimligtvis ändå att ta 3 minuter.

Snåla inte nu, tryck på DELA-knappen och bjud dina vänner på lite hjärngympa!