Endast 1 av 5 vuxna klarar luriga gåtan: Hur gammal är Elins bror?

Numera känns det som att vi spenderar fler timmar dagligen framför dator- och mobilskärmar än genom att samtala med varandra. Det är ju trots allt främst då man på riktigt kan utbyta erfarenheter och ha diskussioner.

Jag kan dessutom känna att en trevlig pratstund med en annan person får min hjärna att vakna till. I vardagen är det annars lätt att falla in i rutiner – och då kanske inte ens geniknölar fungerar på topp.

Emellanåt kan det vara bra med något lite udda som stimulerar hjärnan. Det kan innebära lite gymnastik för ens sinnen, eller att man tvingas fundera i lite nya banor. Något som jag ofta gjorde som liten var att sitta med gåtor och olika kluringar.

Det gör jag nästan aldrig numera och jag kan känna att det är lite synd. Det kan verkligen få ens hjärna att vakna till och man får en stund tänka på något annat än jobb, plugg eller vardagssysslor.

Bara 1 av 5 klarar får rätt

Att dagligen spendera en liten stund med exempelvis korsord, sudoku, gåtor eller annat knep och knåp menar jag garanterat hade varit positivt för ens välbefinnande. Så det kanske man skulle försöka ta sig tid att börja med. Ni vet, få in som en rutin.

Tidigare i dag satte jag mig med den här gåtan (nedan)! Jag fick tänka efter en liten stund innan jag kom på rätt svar, för det är faktiskt inte helt enkelt.

Det sägs till och med att bara 1 av 5 vuxna svarar rätt. I alla fall i USA, men det borde ju kunna översättas rakt av kan jag känna. Så stor borde i alla fall inte skillnaden vara!

Nåväl – kan du komma på vilket alternativ som är rätt?

När Elin var 4 år så var hennes bror hälften så gammal som henne. I dag är Elin 18 år. Hur gammal är då hennes bror?
A) 4 år
B) 9 år
C) 16 år
D) 18 år

Ta dig nu en riktig funderare – sedan redovisas svaret här nedanför!

Wikimedia Commons

Svaret är: Alternativ C. Elins bror är nu 16 år! När Elin var 4 år var ju hennes bror 2 år, alltså 2 år yngre än Elin. Det är han ju fortfarande, så svaret får man fram genom att ta Elins nuvarande ålder minus 2 år.

Bjud nu dina vänner på lite välbehövlig hjärngympa och tryck på DELA-knappen här nedan, så kan du undersöka om dina nära och kära är lika kvicka i tanken som du!