Endast 1 av 7 hittar alla kvadrater på första försöket – nästan alla missar viktiga detaljen

Något som alltid har fascinerat och trollbundit människan är kluringar och små utmaningar. Det kan handla om allt från optiska illusioner till matematiska problemlösningar, men de flesta av oss tycker det är kul att utmana oss själva.

Kanske för att det kittlar vår tävlingsinstinkt.

Den här gången handlar det om att räkna rätt på antalet kvadrater i en lurig bild…

Ofta avslutade vi skoltimmarna i matte med att göra en kluring tillsammans. Det var alltid något annat än att räkna plus och minus. Det blev som en liten höjdpunkt under skoldagen.

Det handlade ofta om att tänka på ett lite annat sätt, hitta dolda små saker och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Redan då fann jag det här både roligt och intressant.

Jag minns en som handlade om att lista ut hur många trianglar som rymdes inom en triangel och som jag och en vän satt med i säkert 20 minuter innan vi redovisade vårt svar – och då hade vi knappt lyckats hitta hälften.

Räkna kvadrater

Även om det då infinner sig en viss besvikelse så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är så långt ifrån den korrekta lösningen.

Men det känns ändå som att det hör till – det ska inte vara lätt att lösa sådant här.

Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt, men ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.

I den här kluringen (nedan) handlar det om att räkna rätt på antalet kvadrater i den här bilden. Tydligen är det bara 1 av 7 som får rätt svar på första försöket. Det är med andra ord inte alls speciellt enkelt!

Hur många kvadrater hittar du?

Okej! Se nu till att du har ett svar redo, så ska vi gå igenom den rätta lösningen i några steg!

Det finns 5 små kvadrater i bilden! Men det kommer fler lösningar!

Det finns även en sjätte och en sjunde kvadrat!

Även en åttonde och en nionde kvadrat!

Många missar viktiga detaljen att figurens centrum också är en kvadrat! Den tionde!

Missa inte heller den största kvadraten i figuren – den elfte och sista!

Svaret är alltså: 11 kvadrater!

Tryck nu på dela-knappen om du hade rätt, eller om du bara vill bjuda dina vänner på lite hjärngympa!