Endast 1 av 7 klarar testet: Vilken behållare fylls upp först?

Något som alltid fascinerat och trollbundit människan är kluringar och små utmaningar. Det kan handla om allt från optiska illusioner till matematiska problemlösningar, men de flesta av oss tycker det är kul att utmana oss själva.

Den här bilden (nedan) får nu tusentals på nätet att klia sig i huvudet!

Jag minns i skolan när det var mattelektion. Ofta avslutade vi timmarna med att göra en kluring tillsammans. Det var alltid något annat än att räkna addition, subtraktion och multiplikation – och blev som en liten höjdpunkt under skoldagen. Eller i alla fall på just den lektionen.

Det handlade ofta om att tänka på ett lite annat sätt, hitta dolda små saker och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Redan då fann jag det här både roligt och intressant.

Jag minns en som handlade om att lista ut hur många trianglar som rymdes inom en triangel och som jag och en vän satt med i säkert 10 minuter innan vi redovisade vårt svar – och då hade vi knappt lyckats hitta hälften.

Blivit stor på nätet

Även om det då infinner sig en viss besvikelse så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är så långt ifrån den korrekta lösningen. Men det känns ändå som att det hör till – det ska tamejtusan inte vara lätt att lösa sådant här.

Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt, men ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.

Den här kluringen, eller ritningen, som du ser nedan skapades för många år sedan. För en tid sedan började den florera igen på nätet – och fick tusentals att bli som galna när de skulle besvara frågan vilken behållare som fylls upp först…

Tydligen är det bara 1 av 7 som får rätt på första försöket. Hur man kommit fram till det vet jag faktiskt inte, men det låter inte helt orimligt, för det är verkligen inte så enkelt!

Teknikpalatset

Vill du få veta rätt svar?! Okej, då kommer det här nedanför bilden!

Flickr

Det är behållare nummer 3 som fylls upp först!

Om man tittar noga så kommer det aldrig komma igenom något vatten till 4 eller 5. Vattnet från 2 kommer dock att ledas vidare till nummer 7 där det sedan rinner ut i botten. Vägen mellan 2 och 6 är stängd.

Tryck nu på dela-knappen om du hade rätt, eller om du helt enkelt bara vill bjuda dina vänner på lite extra hjärngympa!