Få svenskar kan räkna ut den här matte-uppgiften utan att använda miniräknare

Vi vet alla hur viktigt det är att hålla igång kroppen med jämna mellanrum om man vill leva länge. Men vad många glömmer är att det är minst lika viktigt att hålla hjärnan ni gott skick, speciellt när man börjar bli lite äldre. Det finns såklart mängder av olika sätt att hålla igång hjärnan på, korsord och sudoku är bland de vanligaste. Men på senare tid har det dykt upp en helt ny typ av utmaningar, som verkligen får en att gnugga geniknölarna!

Lite hjärngympa är aldrig fel, det känns alltid som att man tänker lite klarare efter att ha utmanat hjärnan litegrann. Och då menar jag inte på det sättet man utmanar hjärnan på under arbetsdagen, utan mer lite logiskt tänkande. Utmaningen här nedanför är ett utmärkt exempel på den typen av utmaningar jag verkligen gillar!

Försök minnas skolan

Utmaningar av den typen vi hittar här nedanför har börjat dyka upp på nätet i allt större utsträckning. Det handlar inte om någon typ av omöjlig uträkning utan om hederlig gammal skolmatte. Det är nog därför det är så roligt att ta sig an den här typen av utmaningar, det gäller helt enkelt bara att försöka minnas så det blir en typ av nostalgitripp samtidigt som man får plocka fram sin inre tävlingsmänniska.

Lös talet – utan miniräknare

Okej, till själva utmaningen. Här nedanför ser vi en bild med en matte-uppgift. Klarar du att räkna ut den utan miniräknare – vad får du svaret till?

Hur var det nu man skulle räkna? Tänk efter riktigt ordentligt så kanske det lossnar! Här nedan så kommer det rätta svaret.

Här är rätt svar

Rätt svar är: 104.
Hur får vi fram just 104 som rätt svar?
Till att börja med så måste vi räkna ut multiplikationen, 25 x 0 som ju blir 0.
Kvar har vi då talet 50 + 50 – 0 + 2 + 2 som blir 104.
Svaret är alltså 104.

Klarade du mattetalet? Grattis i så fall! Tryck nu på DELA-knappen och se hur många av dina vänner som också klarar det!