Här är optiska illusionen som nu får tusentals att slita sitt hår

Något av det häftigaste som finns är synvillor och optiska illusioner.

Trots att vi människor ofta tror oss ha full koll på läget så är det inte alltid hela sanningen. Det finns mycket här i världen som kan ställa till det för våra geniknölar, men att försöka lista ut hur saker och ting egentligen är kan också vara bra träning för hjärnan.

Den här fascinerande illusionen får nu till exempel tusentals att rynka pannan!

Ja, en viss synvilla har nu skapat kaos på nätet – för att den är så svår att greppa. Svaret får många att slita sitt hår – och det kan vara riktigt frustrerande innan man inser hur det ligger till.

Ger människor huvudvärk

Illusionen skapades först av professorn David Novick och togs nyligen upp i brittisk TV, skriver The Mirror. Då sa journalisten Martin Lewis – som vanligtvis reder ut komplicerade saker som lån och avtal för sina följare – att den hade gjort honom i det närmaste galen.

På sociala medier, där han diskuterat vidare den jobbiga kluringen, har andra menat att den gett dem huvudvärk. Det råder alltså ingen tvekan om att professorns optiska illusion sätter sina spår hos människor – vilket givetvis är meningen.

I bilden kan man se 12 bollar – uppdelade i tre olika färger – bakom gröna, röda och blåa streck. Något är dock knasigt – frågan ör om du kan se vad det är!

Bild: Twitter/David Novick

Om jag säger som så att alla 12 bollar faktiskt är i samma färg – vad säger du då?

Alla bollar är egentligen bruna

Jag vet, det låter helt sjukt när man kollar på bilden ovanför, men är faktiskt sant. Det är strecken framför som skapar illusionen att de är i olika färger, men titta nu när vi exempelvis zoomar in på två bollar.

Vid första anblick ser den ena ut att vara lila och den andra grön.

”Alla bollar har samma färg – och den färger är brun”, stod det i texten till synvillan när den lades ut första gången. Det bekräftar också vad du nog ser här i den mer inzoomade bilden.

Alla bollar är bruna – därmed finns det till exempel noll av färgen grön.

David Novick har sedan den här kom ut lagt ut fler, liknande illusioner.

Nedan kan du se några av dem och det är genomgående samma princip – att bollarna faktiskt har samma färg.

Jag tycker att den här illusionen var otroligt häftig och efter mycket om och men såg man ju också att bollarna faktiskt var i samma färg – även om det vid första anblick såg ut som något helt annat.

Tryck nu på dela-knappen för att bjuda dina vänner på en häftig utmaning i dag!