Hjärngymnastik: Lista ut vilket tal som ska in i talföljden

Hjärngymnastik: Lista ut vilket tal som ska in i talföljden

Det kan tyckas sorgligt att tänka på, men för varje år som går så kommer man allt längre från sina egna skolår.

Allt man lärde sig i skolan är svårt att hålla koll på så här många år senare, mycket av det kändes ju onödigt redan på den tiden. För med handen på hjärtat, hur många gånger har man använt Pythagoras sats sedan man slutade skolan?

Vad som däremot var bra att lära sig i skolan var att läsa, skriva och räkna vanlig matematik – det har man ju absolut haft nytta av i vuxenlivet.

Gammal hederlig skolmatte kan vara ett utmärkt sätt att hålla igång hjärnan på – för visst är det härligt att gnugga geniknölarna med jämna mellanrum?

Det är dessutom ett bra sätt att hålla hjärnan i gott skick, speciellt på lite äldre dagar. Dessutom är det ju alltid lika roligt att få plocka fram sin inre tävlingsmänniska!

Överallt kan man idag läsa om hur man på bästa sätt kan hålla igång kroppen för att man ska leva så länge och så lyckligt som det bara är möjligt.

Träna hjärnkontoret

Det är allehanda övningar hit och dit som man måste vara elitgymnast för att klara av, samtidigt som man ska ta si eller så många promenader i veckan.

Vad man däremot knappt ser är tips på hur man håller det man har innanför pannbenet i trim.

Att hålla hjärnan pigg och fräsch är minst lika viktigt som att hålla igång kroppen om man vill leva länge.

Det finns självklart massvis av olika sätt att hålla igång hjärnan, så länge man anstränger den med jämna mellanrum.

Skoluppgift

Till de vanligaste sätten hör väl kanske korsord och sudoku, men på senare tid har det dykt upp en klassisk typ av hjärngympa.

På nätet har det nämligen börjat snurra runt kluringar där folk utmanar varandra för att se om man klarar dem, och det rör sig inte om några supersvåra saker man måste vara ett geni för att lösa.

Det rör sig nämligen om hederliga gamla mattetal man hade i skolan, som dock blir ganska svåra med tanke på hur länge sedan det var man gick där.

För att lösa dem gäller det att man verkligen har huvudet på skaft och försöker minnas tillbaka på hur man ska tänka för att det ska bli rätt.

Lista ut talföljden

Här kommer då dagens uppgift. Här nedanför kan vi se en bild med ett gäng tal i följd.

Din uppgift är alltså att räkna ut vilket tal som ska överta frågetecknets plats

Är du redo? Här kommer bilden.

Bild: Newsner

Hm, vilket tal ska egentligen stå längst till höger?

Fundera en stund, sedan kan du scrolla nedåt. Där avslöjar vi rätt svar.

Här är facit

Har du tänkt ut ett svar? Under den här bilden kommer svaret.

Bildkälla: Shutterstock

Rätt svar är: 10.

Hur kommer vi då fram till det? Jo, för att man tar bort en siffra lägre per tal. 2 från 20 som blir 28, 3 från 28 som blir 25 och så vidare.

Klarade du kluringen? Stort grattis!

Tryck nu på DELA-knappen!