Kan du lista ut rätt svar på ekvationen?

Nu under semestertider tenderar ens hjärna varva ner och gå på halvfart. Det är inget att skämmas över – vi alla behöver få ta igen oss med jämna mellanrum.

Det är ju få saker som är härligare än att ligga i hängmattan med något kallt i glaset och bara lyssna på omgivningen eller kanske läsa en bra bok.

Det gäller att passa på att njuta. Snart säger det bara ”poff” så står vi där med regn, rusk och höstväder igen. Se till att göra det bästa av den här sommaren!

Samtidigt kan det vara vettigt att inte slappna av totalt. Lite hjärngympa kan vara väldigt bra att ta sig an under ledigheten. Det kan passa lysande som omväxling om man tröttnar på att vila eller att lyssna på den där ljudboken för åttonde dagen i rad.

Jag försöker att hålla igång det där innanför pannbenet genom att varje förmiddag sätta mig med en kluring. Det kan handla om allt från gåtor till optiska illusioner eller mattetal. Det får en att känna sig lite fräsch mentalt – och det skadar inte när temperaturen stiger.

En detalj gör det svårare

Därför tänkte jag att jag skulle bjuda er på en sådan här!

Det handlar om att lista ut vad som ska stå i stället för ett frågetecken efter en ekvation med små symboler. För att få fram svaret kan du ta tre lösningar till hjälp. På så vis får du reda på vad alla symbolerna står för.

Det här är dock svårare än man kanske kan ana – och i synnerhet en liten detalj gör det extra knepigt.

Klarar du det?

Okej, då ska vi se om du fått fram rätt svar angående vilket tal som ska ersätta frågetecknet på slutet.

Genom översta raden får vi fram att diamanten är värd 10.

På den andra raden kan vi därmed läsa ur att pengasäcken är värd 5.

Således ger den tredje raden oss att symbolen med två sedelbuntar är värd 2.

Multiplikation före addition

Då är det dags att lösa ut ekvationen på fjärde raden!

I och med att multiplikation går före addition måste vi börja med den biten – alltså sedelbunten gånger diamanten. Här är det ytterst viktigt att notera att det nu bara rör sig om en sedelbunt – inte två, som på den tredje raden. Därför blir värdet 1 och inte 2. Multiplikationen som ska lösas blir alltså 1 x 10, vilket givetvis är 10.

Sedan ska vi addera en pengasäck, med värdet 5, till det – och då får vi fram totalvärdet 15.

Pixabay

Fick du fram rätt svar? Tryck då på dela-knappen, så kan du bjuda dina vänner på en rolig och välbehövlig utmaning i dag!