Kan du lösa denna ekvationen med hjälp av enkel skolmatte?

Under skoltiden blev man faktiskt ett riktigt mattesnille som kunde lösa tal som i dag framstår som rena kärnfysiken för en. På den tiden var det lätt för en att få in regler och formler i huvudet och som sedan dessutom stannade där.

Numera har de, för de flesta av oss, försvunnit. Troligen för att man sällan använder den typen av lite mer komplicerad matematik i sin vardag. Vanlig huvudräkning tar en långt – och det är inte direkt dagligen som man behöver kunna lösa en lurig ekvation.

Till skillnad från när man var i tonåren och ofta klagade över läxor och prov, så kan det i dag vara roligt att sätta sig en stund med ett knepigt mattetal för att försöka gräva fram kunskapen som finns där inne någonstans.

Redan när mina barn gick i femte och sjätte klass och jag skulle hjälpa dem med matteläxorna så kunde det ibland bli riktigt för svårt för mig. Då får man ju lite ångest efter alla år som man spenderat bakom skolbänken, men samtidigt är ekvationer och sådant där inget som man numera sitter med dagligen.

Hur de ska lösas, formler och regler försvinner med tiden – men därför kan det vara riktigt svårt att lösa tal som egentligen är baserade på simpel skolmatte.

Börja på rätt sätt

Därför tänkte jag att det kunde vara bra att fräscha upp ditt och mitt minne med en rolig ekvation. Den är lite knepig, men tar du dig an den på rätt sätt så ska du nog hitta lösningen relativt snabbt.

Den stora frågan är hur man börjar. Är det från vänster till höger man räknar, eller är det parentesen som ska redas ut först? Ja, det där är inte helt enkelt om man inte suttit med sådant här på ett bra tag.

För att du ska få lite hjälp på traven kan jag avslöja att svaret antingen är 1 eller 9.

Ta dig nu en funderare, så avslöjar vi svaret under bilden här nedanför!

För att nå fram till det korrekta svaret, så ska man börja med att lösa parentesen. Det säger regeln, helt enkelt.

Då får man fram talet 3.

Dela gärna vidare

Sedan är det dags att ta sig an uträkningen längst till vänster (6/2). Det blir också 3.

Tal före en parentes multipliceras sedan med det som finns inne i parentesen.

Alltså blir det så att man tar 3×3. Då kan du enkelt få fram att svaret är 9.

Många börjar dock från vänster och då blir det att man tar 6 delat på 2 gånger talet inom parentesen. Alltså 6/6. Men svaret 1 är alltså fel!

Var inte blyg nu, DELA om du fick svaret 9, eller om du bara vill skicka en klurig utmaning vidare till dina vänner!