Mattegåtan som får tusentals vuxna att slita sitt hår: Lyckas du få rätt på första försöket?

Något som alltid har fascinerat och trollbundit människan är kluringar och små utmaningar. Det kan handla om allt från optiska illusioner till olika matematiska problemlösningar, men de flesta av oss tycker ju det är kul att utmana oss själva.

Den här mattegåtan får nu tiotusentals på nätet att klia sig i huvudet!

Jag minns mycket väl från skoltiden när vi hade matte. Ofta avslutade vi timmarna med att göra en kluring ihop. Det var ofta något annat än att räkna addition, subtraktion och multiplikation. Det blev som en liten höjdpunkt under skoldagen.

Det handlade ofta om att tänka på ett lite annat sätt, hitta dolda små detaljer och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Redan då fann jag det här både kul och intressant.

Jag minns en som handlade om att lista ut hur många trianglar som rymdes inom en triangel och som jag och en vän satt med i säkert 15 minuter innan vi redovisade vårt svar – och då hade vi knappt lyckats hitta hälften.

Bild: Flickr

Även om det då infinner sig en liten besvikelse så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är så långt ifrån den korrekta lösningen. Men det känns ändå som att det hör till – det ska inte vara lätt att lösa sådant här.

Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt – ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.

Den här mattegåtan är en riktig utmaning för ens geniknölar – och de flesta vuxna svarar faktiskt fel!

Okej, se nu till att du tänkt färdigt och valt ett alternativ, för nu redovisas svaret!

Det är tydligen så att de flesta väljer att tänka för invecklat. Det är faktiskt väldigt enkelt.

Det man måste göra är att, helt logiskt, dela in det hela i två helt separata ”transaktioner”.

600 – 500 = 100 kr (säljsumma minus köpesumma första gången)

800 – 700 = 100 kr (säljsumma minus köpesumma andra gången)

Då behöver man bara lägga ihop 100 och 100, så får man svaret: +200 kr! Alltså är svaret alternativ D!

Se nu till att utmana dina vänner och tryck på dela-knappen här nedanför!