Mattetalet skapar vilda ordbråk på nätet, men endast en bråkdel vet det korrekta svaret

En matematisk kluring har fått enormt genomslag på nätet – och skapat vilda diskussioner kring vad svaret egentligen är.

Professorer har till och med varit inne och lagt sig i debatten, men även riktiga snillen har fått kämpa för att lösa talet.

Nu verkar man dock ha enats om en lösning på flera håll.

Det var den 28 juli som en Twitter-användare lade upp den knepiga utmaningen på nätet.

Det handlar om att räkna ut talet 8÷2(2+2), men det skulle visa sig vara allt annat än enkelt för människor att enas om ett svar.

Professorns svar

Klarar du det?

Humorbibeln/N365

Lösningarna 1 och 16 är överlägset mest förekommande – och det ska visa sig finnas en rimlig förklaring till det.

Hannah Fry, en matematikprofessor på University College London som dessutom släppt två välkända matteböcker, menar att sättet som talet är uppställt på skapar plats för tvetydighet.

”2+2 inom parentesen är lätt – det blir 4. Men sedan – vad innebär resten av ekvationen? Blir det då 8÷(2×4)=1, eller (8÷2)x4=16? Man kan tolka det på två olika sätt – och med den lilla information som vi har är det omöjligt att avgöra”, säger hon till Daily Mail.

Handlar om tolkning

Hannah Fry berättar att både 1 och 16 kan godkännas som korrekta svar. Det handlar helt enkelt om hur man tolkar ekvationen.

Pixabay

Många andra på sociala medier har, likt den 35-åriga matematikprofessorn, kommit fram till att båda svaren kan anses rätt – men en del poängterar att det blir olika lösningar beroende på vilka matematiska regler man förhåller sig till.

Trots heta, vilda och nästan argsinta diskussioner kan vi nu alltså konstatera att båda svaren kan vara rätt. Även om jag själv starkt hävdat att det är 1 som gäller, så får man väl acceptera att det kan finnas flera svar på en och samma kluring. Det är visserligen lite knasigt, men också ganska kul.

Fick du också svaret till 1 eller 16? Du har du alltså rätt! Tryck då på dela-knappen för att bjuda dina vänner på en rolig utmaning i dag!