Matteuppgiften för skolbarn förvirrar många vuxna – men kan du lista ut rätt svar?

Kluringar och utmaningar som involverar matematik brukar vara väldigt populärt här på Humorbibeln, och ofta uppstår det diskussioner i kommentarsfältet om vilket svar som är rätt och vad som är fel.

Nu har det blivit dags för en matteuppgift som fått människor världen över att diskutera. Professorer har till och med varit inne och lagt sig i debatten, just för att det är så klurigt.

Nu verkar man dock ha enats om en lösning på flera håll.

Matteuppgiften ser ut som en vanlig kluring, men skulle snabbt visa sig vara allt annat än just vanlig.

Här är uppgiften

Här är då uppgiften som skapat så mycket rabalder.

Kan du lösa den?

Humorbibeln/N365

Ta din tid och fundera lite, det är ingen stress. Här nedanför förklarar vi vad en matematikprofessor säger om den här uppgiften.

Här är professorns lösning

Lösningarna 1 och 16 är överlägset mest förekommande – och det ska visa sig finnas en rimlig förklaring till det.

Hannah Fry, en matematikprofessor på University College London som dessutom släppt två välkända matteböcker, menar att sättet som talet är uppställt på skapar plats för tvetydighet.

– 2+2 inom parentesen är lätt – det blir 4. Men sedan – vad innebär resten av ekvationen? Blir det då 8÷(2×4)=1, eller (8÷2)x4=16? Man kan tolka det på två olika sätt – och med den lilla information som vi har är det omöjligt att avgöra, säger hon till Daily Mail.

Handlar om tolkning

Hannah Fry berättar att både 1 och 16 kan godkännas som korrekta svar. Det handlar helt enkelt om hur man tolkar ekvationen.

Bildkälla: Pixabay

Många andra på sociala medier har, likt den 35-åriga matematikprofessorn, kommit fram till att båda svaren kan anses rätt – men en del poängterar att det blir olika lösningar beroende på vilka matematiska regler man förhåller sig till.

Trots heta, vilda och nästan argsinta diskussioner kan vi nu alltså konstatera att båda svaren kan vara rätt.

Även om jag själv starkt hävdat att det är 1 som gäller, så får man väl acceptera att det kan finnas flera svar på en och samma kluring. Det är visserligen lite knasigt, men också ganska kul.

Tryck nu på DELA-knappen för att bjuda dina vänner på en rolig utmaning i dag!