Testa hur trevlig du är: Hur många av de här 7 artighetsfraserna brukar du använda?

Att visa hyfs gentemot sin omgivning kan tyckas vara en självklarhet för de allra flesta av oss, men då och då när man vistas bland folk så blir man påmind om hur otrevliga vissa personer kan vara.

Att uppfattas som väluppfostrad och artig är dock ingen svår konst, oftast räcker det med ett par vänliga ord eller fraser.

Här nedanför finns ett litet test på sju artighetsfraser som får en att framstå som trevlig – hur många av dem använder du?

1. Tack

Ett ord som kan tyckas vara hur enkelt som helst, oavsett om man fått skjuts tvärs över stan eller att någon räcker åt en saltet vid middagsbordet. Ett tydligt ”tack” är att erkänna att personen hjälpt en och att man uppskattar det.

Vill man vara extra trevlig så säger man ”tack så mycket.”

2. Är du snäll?

En fras man inte så hör så ofta men som ändå ger ett trevligt intryck. Kan användas både innan och efter en fråga.

”Skickar du saltet, är du snäll” eller ”är du snäll och skickar saltet” är perfekta exempel på en enkel fråga som nu plötsligt låter mycket trevligare.

3. Ursäkta

Ibland stöter man emot någon på bussen eller i en trång mataffär. Istället för att bara rusa vidare är det på sin plats med ett ”ursäkta”, svårare än så är det inte.

4. Varsågod

Efter att ha skickat saltet och fått ett ”tack” tillbaka kan man gott kosta på sig ett ”varsågod” och man kommer genast att känna hur stämningen blir ännu snällare.

5. Säger personens namn

När någon annan säger ens namn känner man sig sedd och bekräftad. Dessutom är det ett bra sätt för alla med dåligt namnminne att nöta in en ny bekantskaps namn.

6. Förlåt

Ett ord många, i alla fall svenskar, har svårt för att säga. Dels när man gjort något fel i en relation och verkligen behöver be om ursäkt.

Men också ute bland folk, om man råkar ta någons sittplats eller spilla ut något på en annan person.

Det finns bara en sak att göra: säg ”förlåt.”

7. Behöver du hjälp?

Är man väluppfostrad och artig så håller man lite koll på sin omgivning och ser man någon som kämpar med något erbjuder man sin hjälp. Det kan vara allt från att hjälpa en äldre person över gatan eller att visa en vilsen person hur man hittar rätt.

Hur många av dessa fraser använder du? Om det är färre än hälften bör du träna på att vara lite trevligare!

Tryck nu på DELA-knappen för att få ett trevligare samhälle!