Uppgiften är gjort för 8-åringar: Kan du lösa den med vanlig skolmatte?

Att utmana sig själv med olika kluringar är alltid roligt. Att testa sina gränser kan dels lära en ny saker om hur man är som person, dels vara nyttig hjärngympa. Speciellt nu för tiden, när det mesta är styrt av teknik, så kan man behöva gnugga geniknölarna lite extra.

När mina barn bodde hemma så brukade jag hjälpa dem med läxorna. Det var lätt till en början, men när de väl blev äldre så blev även uppgifterna och talen många gånger för svåra – och då var det lätt att känna sig lite dum.

Det var skönt när man sedan på föräldramötena fick höra att man inte var ensam om att ha glömt bort det där som lärdes in under skoltiden. Därför kanske man inte heller ska underskatta sina barn!

Vad man lärde sig under skoltiden sitter inte alltid kvar. Då och då kan det vara bra att repetera saker som grammatik, huvudstäder och matematik. Lite extra hjärngympa är dessutom bara bra – sådant kan man inte få för mycket av.

Svårt att komma överens

Därför tänkte jag att jag skulle testa en matteuppgift på er – som är gjord för andraklassare, enligt en mamma som lade upp talet på nätet. Hon hävdade att kluringen var något som hennes 8-åriga barn fått i läxa, men lösningen var allt annat än enkel.

Det visade sig dessutom när människor började ta sig an talet. Lösningarna som framkom var många – och även om själva matteuppgiften är ganska enkel i sin utformning så var det svårt för somliga att komma överens om vad som var rätt.

Nåväl – kluringen lyder som följer:

”Totalt 49 hundar är anmälda för att delta i en tävling. Det är dock 36 fler små än stora hundar som är registrerade för att tävla. Hur många små hundar är anmälda till tävlingen?”

Tänk nu efter, så att du har ett svar redo när vi går vidare.

Ett lite knasigt svar

Det vanligaste svaret verkar vara 36, men det är inte korrekt. Även 23 har synts till – och somliga har även varit inne på svaret 42,5.

Gissningsvis är det något av de svaren som du kommit fram till.

Det är dessutom det sistnämnda (42,5) som är rätt. Att 42,5 hundar skulle vara anmälda känns så klart helknasigt, men sett till matematiken så är det faktiskt rätt svar.

Det blir då 6,5 stora hundar och 42,5 små hundar. Totalt blir det 49 och differensen mellan de stora och små hundarna är då 36.

Hade du rätt? Tryck då gärna på dela-knappen för att skicka vidare den här roliga kluringen till dina vänner!