Utmaning: Lyckas du lista ut svaret på den här knepiga kluringen?

När man gick i skolan så hade alla ett favoritämne. Då det var dags för just det så var det alltid med lite lättare steg som man gick till klassrummet och satte sig ner bakom bänken.

Bland eleverna som jag gick med varierade det ofta mycket vad man tyckte mest om. En del föredrog idrott, andra historia, somliga svenska och någon matematik.

Jag själv tyckte verkligen om just matte – och det har följt med mig även upp i vuxen ålder.

Viktigt att gnugga geniknölarna

Det skadar givetvis inte att motionera, men ibland får jag känslan att vi glömmer att träna vår hjärna. Det är många som springer på gym och diverse pass, men man hör sällan om folk som sätter sig ner med korsord eller knep och knåp.

Flickr

Det är något som jag dock tagit mig an allt oftare på senare dagar – och då har jag börjat tycka om matte och kluringar på ett sätt som jag minns väl från skolåren. Det är verkligen roligt att gnugga sina geniknölar och att utmana sin inre tävlingsinstinkt.

Därför tänkte jag nu att vi skulle undersöka hur skarp just din problemlösningsförmåga är.

Tidigare i dag stötte jag på en utmaning på nätet och jag var helt säker på att jag hade fått fram svaret, men sedan visade det sig ändå vara fel. Eller jag hade väl på sätt och vis hittat en tänkbar lösning, men för att få helt rätt ska man inte göra det för komplicerat här.

Vad ska ersätta frågetecknet?

Så det är en ledtråd du ska ta med dig in i den här kluringen – gör det inte för svårt för dig!

Kolla nu in ”problemet” som står skrivet på tavlan här nedanför. Kan du komma på vad det är som ska stå i stället för frågetecknet?

Lycka till!

Har du nu kommit fram till ett svar?

Skriv antingen ner det eller försök hålla det kvar i hjärnan.

Du minns att vi skrev att du ska hålla det enkelt och inte göra det för svårt för dig?

Ja, med det i bakhuvudet ska vi nu se om du fick rätt på den här kluringen.

Under den här bilden redovisar vi rätt svar – och skriver sedan ut varför det blev just det.

Pixabay

Rätt svar är: 1.

Får även stilpoäng för svaret 3125

Notera att vi aldrig skrev att du skulle fortsätta talföljden neråt. I och med att 1=5, så är ju också 5=1. Svårare än så behöver det inte vara.

Många – jag själv inkluderad ­– märker annars att svaren multipliceras med 5 för varje enskild uppställning. 1×5=5, 5×5=25, 25×5=125, 125×5=625. Då kan man argumentera för att nästa svar – alltså där frågetecknet står – ska vara 625×5=3125.

Så är det dock inte, men kom du fram till 3125 får du ändå stilpoäng!

Det blir dock inte helt rätt – instruktionen löd ju aldrig att man skulle fortsätta talföljden och det handlade ju som sagt om att hålla det enkelt.

Fick du fram antingen 5 eller 3125? Då tycker jag faktiskt att du gjort ett imponerande jobb! Tryck då på dela-knappen för att se om dina vänner är lika klipska som du!