Utmaningen få svenskar klarar: Hur många trianglar ser du i bilden?

.

För varje år som går kommer man ett år längre bort från sina skolår. Det man lärde sig då är svårt att komma ihåg och ha koll på, speciellt matematiken. För med handen på hjärtat, hur många gånger har man använt Pythagoras sats sedan man slutade skolan?

Dock kan gammal hederlig skolmatte vara ett utmärkt sätt att hålla igång hjärnan på – för visst är det härligt att gnugga geniknölarna med jämna mellanrum?

Det är dessutom ett bra sätt att hålla hjärnan i gott skick, speciellt på lite äldre dagar. Dessutom är det ju alltid lika roligt att få plocka fram sin inre tävlingsmänniska!

Vart man än tittar idag så ser man tips på hur man ska hålla igång kroppen för att få ett långt och lyckligt liv. Det är övningar hit och dit och si och så många promenader i veckan. Vad man däremot knappt ser är tips på hur man håller det man har innanför pannbenet i trim.

Att hålla hjärnan pigg och fräsch är minst lika viktigt som att hålla igång kroppen om man vill leva länge.

Det finns självklart massvis av olika sätt att hålla igång hjärnan, så länge man anstränger den med jämna mellanrum.

Till de vanligaste sätten hör väl kanske korsord och sudoku, men på senare tid har det dykt upp en klassisk typ av hjärngympa.

Hederliga gamla mattetal

På nätet har det nämligen börjat snurra runt kluringar där folk utmanar varandra för att se om man klarar dem, och det rör sig inte om några supersvåra saker man måste vara ett geni för att lösa.

Det rör sig nämligen om hederliga gamla mattetal man hade i skolan, som dock blir ganska svåra med tanke på hur länge sedan det var man gick där.

För att lösa dem gäller det att man verkligen tänker efter och försöker minnas tillbaka på hur man ska tänka för att det ska bli rätt.

Hur många trianglar?

Här kommer så själva utmaningen. Det är inget räknetal, men jag minns just denna uppgift från geometri-lektionerna.

Nedanför finns en bild – frågan är hur många trianglar bilden innehåller?

Hur många lyckas du hitta? Svaret kommer under bilden här nedanför.

Så många trianglar finns det

Det gäller att tänka lite utanför den så kallade boxen för att klura ut detta.

Rätt svar är 13 trianglar, det vill säga alternativ C.

Först har vi nio stycken små trianglar, sedan har vi tre stycken lite större trianglar som utgörs av fyra små och sedan har vi en stor som utgör hela symbolen.

9 + 3 + 1 = 13.

Klarade du det? Grattis till dig i så fall, det var riktigt skarpt gjort!

Tryck nu på DELA-knappen och se om din vänner klarar detta!