Utmaningen få svenskar klarar: Kan du få varannat glas att bli tomt – genom att bara vidröra ett av dem?

Att få in lite extra hjärngympa är aldrig fel – det blir liksom ett skönt avbrott från den hjärngympan man får på kontoret under arbetstid.

Utöver att lösa korsord eller sudoku så har jag på senare tid börjat öva upp mitt logiska tänkande igen, något som i princip försvann när man slutade läsa matematik i skolan.

Det gäller att försöka minnas de gamla mattereglerna och dessutom klura ut hur man applicerar dem på problemet.

För att hålla hjärnan i bra form så brukar jag sätta mig bekvämt i fåtöljen hemma i vardagsrummet och lösa kluringar och logiska utmaningar av olika slag. Det kan vara allt från iq-test till mattetal jag snubblar över på nätet, oavsett så får man gnugga geniknölarna rejält och dessutom ta fram sin inre tävlingsmänniska för att lyckas lösa problemen.

Bara nudda ett av glasen

Den här kluringen fick jag faktiskt skickad till mig av en kollega, och det tog ett bra tag innan jag lyckades klura ut en lösning.

Själva utmaningen är alltså följande: man ska lyckas får varannat glas att bli tomt – men man får samtidigt bara nudda ett av glasen. Här nedanför är bilden.

Bildkälla: Brightside

Lyckas du klura ut hur man ska göra? Om du inte lyckas är det inga problem – svaret kommer här nedanför.

Svar: du tar glas nummer två från vänster och fyller glas fem. Då blir följden av glas alltså fullt, tomt, fullt, tomt, fullt, tomt – med andra ord varannat.

Bonuskluring

Okej, vi kör en till kluring nu när vi ändå är igång. Den här gången kommer ett mattetal här nedanför.

Agneta har fyra döttrar. Varje dotter har en bror. Hur många barn har Agneta sammanlagt?

Den här är riktigt klurig och kräver en del koncentration. Har du ett svar redo? Här nedanför redovisar vi svaret.

Svar: 5, alla döttrar har samma bror.

Visst är det roligt att få tänka lite som i skolan igen? Tryck nu på dela-knappen och se om dina vänner också klarar dessa kluringar!