Utmaningen som förbryllar svenskarna: Klarar du talet i bilden?

Att hålla hjärnan i god form är minst lika viktigt för ett långt och hälsosamt liv som det är att hålla kroppen i form. Det är ju trots allt hjärnan som styr kroppen och om den blir lite trött så är sannolikheten stor att kroppen också blir det.

Därför brukar jag alltid ägna minst en halvtimme om dagen åt ordentlig hjärngymnastik. Med hjärngympa menas inte det sättet man använder hjärnan på under arbetstid.

Det kan vara allt från korsord till sudoku till den typen av matteproblem som finns här nedanför. Att få gnugga geniknölarna på det sättet brukar alltid få mig att tänka lite klarare efteråt.

Dessutom så är det ju roligt att utmana sig själv med olika test och utmaningar – man plockar verkligen fram sin inre tävlingsmänniska!

Hur mycket minns man egentligen av skolmatten? För de allra flesta av oss slutar vi nästan helt använda Pythagoras sats och liknande uträkningar i samma ögonblick som vi slutar skolan.

Klarar du uppgiften?

Ta uppgiften här nedanför till exempel, den påminner väldigt mycket om de uppgifter man fick när man gick i skolan. Men hur står sig ens mattekunskaper idag?

I bilden här nedanför finns en uppgift som kräver att man verkligen tänker tillbaka – hur var det nu man skulle räkna?

Bildkälla: Youtube

Lyckas du? Det är allt annat än enkelt, till exempel klarade varken jag eller mina kollegor uppgiften utan att samarbeta med varandra.

Här nedanför kommer svaret.

Förklaring och svar

Steg 1: Här ser vi tre par skor som sammanlagt blir summan 30. Det vi då kan lista ut är att varje par skor är summan 10. 10 + 10 + 10 = 30.

Steg 2: Här har vi ett par skor (10) och två män som tillsammans blir 20. Vi kan då räkna ut att varje man är 5 och får då 5 + 5 + 10 = 20.

Steg 3: Här ser vi en man (5) och två par band som ska bli 13. Då vi vet att mannen är 5 så kan vi räkna ut att varje par band är 4. Då får vi 4 + 4 + 5 = 13.

Steg 4: Här blir det lite klurigt. Vi har en sko, en man med två skor och två band samt ett band.

Då får vi dela skoparet som vi vet är 10 och får då värdet 5 för en sko.

Sedan ska vi räkna ut mannen. Då får vi 5 + 4 + 10 = 19. 5 för mannen, 4 för banden och 10 för skorna.

Därefter räknar vi ut att ett band har värdet 2.

Då har vi talet 5 + 19 x 2.

Därefter multiplicerar vi 19 med 2 och får talet 38.

Talet att räkna ut blir då 5 + 38 = 43.

Klarade du det? Grattis! Tryck då på dela-knappen och se om dina vänner också lyckas!