Väldigt få vuxna klarar det: Lyckas du lösa kluringen med hjälp av enkel skolmatte?

I grundskolan blev man ett riktigt mattesnille och kunde lösa tal som i dag framstår som rena kärnfysiken. På den tiden var det lättare för en att få in regler och formler i huvudet och som sedan också stannade där.

Numera har de, för många av oss, dock försvunnit. Troligen för att man sällan använder den typen av mer komplicerad matematik i sin vardag. Enkel huvudräkning tar en långt – och det är inte direkt dagligen som man behöver kunna lösa en lurig ekvation.

Till skillnad från när man var i tonåren och ofta klagade över läxor och prov, så kan det i dag vara kul att sätta sig en stund med en knepig mattekluring eller ekvation för att försöka gräva fram kunskapen som finns där inne någonstans.

Redan när barnen gick i fjärde och femte klass och man skulle hjälpa dem med matteläxorna så kunde det emellanåt bli riktigt för svårt för mig.

Då får man ju lite ångest efter alla år man spenderat bakom skolbänken, men samtidigt är ekvationer, kluringar och sådant där inget som man numera sitter med dagligen.

Bild: Kidspot

Hur de ska lösas, formler och regler försvinner med tiden – men därför kan det vara riktigt svårt att lösa tal som egentligen är baserade på vanlig, enkel skolmatte.

Därför tänkte jag att det kunde vara bra att fräscha upp minnena med en rolig kluring. Den här ekvationen är lite knepig, men tar du dig an den på rätt sätt så ska du nog snart lyckas hitta lösningen!

Sätt ut 1 streck

Det handlar alltså om att du ska sätta ut 1 enda linje, eller 1 streck, så löser sig ekvationen automatiskt. 5+5+5+5 är ju i normala fall 20, men här är svaret 555.

Ja, gnugga nu geniknölarna och fundera ut hur detta kan gå ihop!

Vissa av er sätter säkerligen svaret på en gång medan andra knappt förstår hur man ska ta sig an det här på rätt sätt.

Jag kan då ge en liten ledtråd om att det streck man får sätta ut ska ”förvandla” en av de redan existerande symbolerna.

Blev det lättare nu?

Om du inte redan kommit på lösningen, så ta en funderare till.

Sedan redovisar vi svaret precis här nedanför!

Rätt lösning är alltså att man ska placera strecket så att det första plus-tecknet blir till en 4:a. Då blir det ju plötsligt 545+5+5. Det är ju då, helt korrekt, 555.

Var inte blyg nu, DELA vidare om du klarade kluringen, eller för att bjuda dina vänner på en rolig utmaning! Det uppskattas säkerligen!