Världens snabbaste IQ-test: Endast 17 procent klarar det – är du en av dem?

Vi tror väl alla att vi är lite, lite smartare än de flesta andra i vår omgivning. Om inte, så är det bara att gratulera – då har du verkligen båda fötterna på jorden.

För att reda ut sådant här kan man så klart gå tillväga på lite olika sätt. Varför inte lösa det hela med ett IQ-test?

Visste du att det som tydligen är världens kortaste sådant faktiskt ger en ganska bra bild av hur intelligent du faktiskt är? Klarar du de blott 3 frågorna sticker du nämligen ut från mängden, enligt en världsomtalad studie.

Det kallas för det kognitiva reflektionstestet och var en omfattande del av en rapport som publicerades 2005 av professorn Shane Frederick på välkända Massachusetts Institute of Technology (MIT), enligt The Mirror.

Testet hade 3 000 deltagare med olika utbildningsbakgrund. Till och med personer som tillhörde den akademiska världstoppen misslyckades med att få rätt på alla 3 frågorna, vilket väl får anses vara bevis nog för att det här inte är helt enkelt.

Världens snabbaste IQ-test

Sammanfattningsvis såg man att endast 17 procent lyckades hitta rätt lösning på samtliga gåtorna. Hela 83 procent fick alltså minst ett fel – men nu är det din tur att ta dig an det här spännande IQ-testet.

Då kör vi!

1. Ett slagträ och en boll kostar totalt 110 kr. Slagträt kostar 100 kr mer än bollen. Vad kostar bollen?

2. Om det tar 5 maskiner 5 minuter att göra 5 bollar – hur många minuter tar det då för 100 maskiner att göra 100 bollar?

3. I en sjö så finns det ett område med näckrosor. Varje dag, så dubblar området med näckrosor sin storlek. Om det tar 48 dygn för området att täcka hela sjön – hur lång tid tar det då innan halva sjön täcks av näckrosor?

PxHere

Här är de vanligaste svaren, enligt studien – som dock samtliga är felaktiga.

1. 10 kr

2. 100 minuter

3. 24 dygn

Nedan redovisar vi de korrekta svaren.

PxHere

1. 5 kr

Slagträt kostar alltså 100 kr MER än bollen. Då blir lösningen att slagträt kostar 105 kr och bollen därmed 5 kr. Då stämmer totalsumman om 110 kr.

2. 5 minuter

Om det tar 5 maskiner 5 minuter att göra 5 bollar, så tar det också 1 maskin 5 minuter att göra 1 boll (varje maskin producerar 1 boll på 5 minuter). Om man då har 100 maskiner som arbetar samtidigt, så tar det givetvis också 5 minuter innan man har 100 bollar.

3. 47 dygn

Varje dygn så dubblas området med näckrosor i storlek. Det innebär att om man räknar baklänges, så halveras området för varje dygn. Om sjön då är helt täckt efter 48 dygn, så är den givetvis täckt till hälften efter 47 dygn.

Klarade du i alla fall någon av gåtorna? Då tycker jag att du ska vara nöjd! Tryck då på dela-knappen så kan du bjuda dina vänner på ett roligt IQ-test i dag! Det kan nog behövas så här under semestertider!