Endast ett riktigt snille löser gåtan direkt: Vem är det som ljuger?

Ett av mina starkaste minnen från barndomen är när jag kom hem till mormor och morfar och de plockade fram en tjock bok med knep och knåp. Jag kommer faktiskt inte ihåg vad den hette, men det kändes som att den aldrig kunde ta slut och den innehöll allt möjligt kul.

Min favoritdel var att lösa gåtor och det fanns hundratals roliga i den där boken. Jag och mormor kunde sitta i flera timmar och fundera kring kluringarna medan morfar satt bredvid och hävdade att han kunde allt.

Redan i den åldern, när man var runt 10 år, tyckte jag det var roligt med hjärngympa av olika slag. Det hänger med mig än i dag!

Just gåtor är något som man aldrig blir för gammal för. Det minns jag att jag upptäckte i tidig ålder när man såg kändisar få kluriga utmaningar i det klassiska TV-programmet ”Fångarna på fortet”.

Fader Fouras, främst spelad av Stig Ossian Ericson, gjorde det på något sätt okej även för vuxna att sitta och fundera kring små problem. Det var alltid ett himla klurandes hemma hos oss i soffan när det programmet sändes. En riktig tävling familjemedlemmarna emellan.

Vem ljuger?

I en värld där tekniken sköter det mesta för oss så tror jag att den typen av lite annorlunda tänkande som gåtor kan innebära är något bra. Det ger en lite udda form av hjärngympa som alltid har lockat mig.

Tidigare i veckan stötte jag på en gåta som jag faktiskt inte hade hört innan och jag tyckte den var riktigt bra! Därför kände jag att jag ville testa den på er!

Klarar du att lista ut vilket svar som är rätt?

Poliserna sa att Johan var deras bror, men Johan hävdar att han inte har några bröder. Vem ljuger?

A) Alla ljuger
B) Poliserna ljuger
C) Johan ljuger
D) Ingen ljuger

Det här är faktiskt inte så enkelt. Jag fick läsa gåtan flera gånger innan jag listade ut svaret, så det krävs nog ett riktigt snille för att lösa den på en gång. Eller så är det jag som är aningen trög, men till slut blev det i alla fall rätt!

Tänk nu efter en stund, sedan redovisas svaret här nedanför!

Rätt svar är alternativ D – ingen ljuger! Poliserna är nämligen Johans systrar!

Tryck nu på dela-knappen om du hade rätt, eller om du bara vill skicka en rolig kluring vidare till dina vänner! Det kommer med all säkerhet att uppskattas!