Svenska forskare: Hundägare är lyckligare och lever längre

Att hunden är människans bästa vän är bland de mest uttjatade uttrycket man hört. Men om man tänker lite på varför man hör det i tid och otid så inser man att det är för att det är sant.

Hunden är verkligen människans bästa vän, och vice versa. Att ha en hund är som att ha en extra familjemedlem. Man myser tillsammans, busar runt, skrattar, tjafsar och gråter tillsammans.

Nu finns det dessutom forskning som bevisar att det är bra att umgås med hundar – hundägare lever nämligen lyckligare och längre liv än de som inte har en vovve i sitt liv, skriver Expressen.

Äger du en hund så kan det vara läge att förbereda dig och dina närmaste på ett långt och lyckligt liv. En studie vid Uppsala Universitet visar nämligen att hundägare är lyckligare och lever längre än människor som inte har hund.

Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Studien var väldigt omfattande och använde sig av sju stycken olika nationella register, vilket gjorde att man nådde hela 3,4 miljoner svenskar mellan 40 och 80 år.

Resultatet visade att singelhushåll med hund löpte mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar än singelhushåll utan hund.

– Ett mycket intressant fynd i vår studie var att resultaten var tydligast i ensamhushåll. Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk, säger forskaren Mwenya Mubanga i ett pressmeddelande.

Fungerar som en familjemedlem

Teorin som forskarna tror på är att en hund, som vi nämnde tidigare, fungerar som en extra familjemedlem.

Valet av hund kan också spela roll, vovvar med jaktegenskaper ska vara extra bra för livslängden.

Exakt varför det är på det här viset finns inga tydliga bevis på, men en starkt bidragande faktor tros vara att hundägare motionerar i mycket högre utsträckning då vovvarna måste rastas med jämna mellanrum.

Bildkälla: Shutterstock

Vad härligt att det äntligen är bevisat att hundar gör oss till bättre människor!

Tryck nu på DELA-knappen så att dina hundälskande vänner också ser detta!